Skořicové spirály


Vytisknout recept
Skořicové spirály
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na potírání:
Na posypávání:
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na potírání:
Na posypávání:
Pokyny
  1. Kvásek: do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vykynout
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Z každé půlky vyválíme obdélník, potřeme zchladlým rozpuštěným máslem, posypeme cukrem se skořicí, nakrájíme na 12 proužků, stočíme do spirály a naskládáme do máslem vymazaných forem na muffiny. Necháme chvilku kynout a pečeme na 160°C asi 20 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme horkým rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Skořicové spirály

Andrea P.

Sdílet tento recept

Makové hvězdičky

Makové hvězdičky


Vytisknout recept
Makové hvězdičky
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 10 minut pečení
Doba nečinnosti 1 hodina
Porce
Suroviny
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 10 minut pečení
Doba nečinnosti 1 hodina
Porce
Suroviny
Pokyny
  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, které dáme do lednice na jednu hodinu odpočinout. Poté vyválíme na plát a vykrajujeme hvězdičky. Pečeme na 160°C cca 10 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také  diskuzi na našich FB stránkách: Makové hvězdičky

Přeji krásný adventní čas

Markéta

Sdílet tento recept

Svatomartinské podkovy


Vytisknout recept
Svatomartinské podkovy
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 20-30 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Těsto:
Náplň:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 20-30 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Těsto:
Náplň:
Pokyny
  1. Těsto: Do mouky nasypeme špetku soli, vanilkový i moučkový cukr a promícháme. Uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme pod utěrkou vykynout. Pak přidáme rozpuštěný, vychlazený tuk, žloutky a uhněteme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  2. Mezitím si připravíme náplň: Do kastrůlku nalijeme mléko i smetanu, přidáme cukry, med a přivedeme k varu. Pak přidáme mleté ořechy, rum, promícháme a necháme vychladit.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Každé těsto vyválíme, nakrájíme přibližně na 24 obdélníčků, naneseme náplň, stočíme do válečku a zahneme do podkovy. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme oříškem a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C na 10-15 min.
Sdílet tento recept

Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

Kynutý rebarborový koláč s drobenkou


Vytisknout recept
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 30-40 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Dále:
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 30-40 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Dále:
Pokyny
  1. Zaděláme klasické kynuté těsto, necháme vykynout (1-2 hodiny), vyválíme na plech s pečícím papírem, nasypeme oloupanou nakrájenou rebarboru, posypeme drobenkou a pečeme asi na 170°C asi 30-40 min.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

Andrea P.

Sdílet tento recept

Máslový bochánek – mazanec

Máslový bochánek – mazanec


Vytisknout recept
Máslový bochánek - mazanec
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30-40 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Těsto:
Na dokončení:
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30-40 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Těsto:
Na dokončení:
Pokyny
  1. Zaděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
  2. Přidáme ostatní suroviny a uhněteme hladké těsto, které se nelepí (podle potřeby přidáme mouku nebo naopak vlažné mléko), přikryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu a půl.
  3. Z těsta vytvoříme 2 malé bochánky nebo 1 velký, dáme na plech s pečícím papírem a opět necháme, přikryté utěrkou, půl hodiny kynout.
  4. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, ostrým nožem nařízneme kříž, posypeme mandlovými lupínky a pečeme na 160°C dozlatova asi 30 – 40 minut.
  5. Ihned po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Sdílet tento recept