Polévka z černých fazolí

Polévka z černých fazolí
Vytisknout recept
Polévka z černých fazolí
Doba přípravy 15 min.
Doba vaření 1 hodina
Porce
Suroviny
Doba přípravy 15 min.
Doba vaření 1 hodina
Porce
Suroviny
Pokyny
  1. Fazole opláchneme a přes noc necháme v míse ve studené vodě.
  2. Na druhý den fazole přes síto přecedíme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
  3. Sušené houby spaříme ve vařící vodě.
  4. Do hrnce nasypeme na jemno nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova.
  5. Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  6. Po chvilce přidáme k cibuli, pokmínujeme, přihodíme houby, bobkové listy, zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme do měkka.
  7. Přidáme uvařené fazole naběrečkou (trochu jsem vzala i té vody z fazolí).
  8. Část fazolí si necháme zvlášť na ozdobu.
  9. Polévku necháme ještě vařit asi minutu, vyndáme z ní bobkové listy a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme do hladkého krému, vlijeme smetanu a zamícháme.
  10. Dochutíme ji cukrem, octem, solí a pepřem.
  11. Na talíři polévku ozdobíme krutony, fazolkami a nasekaným koprem.
  12. Přeji dobrou chuť! ..Reny
Poznámky k receptu

Recipe in English for our international fans: https://reny-cookbook.com/recipe/black-beans-soup/

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Polévka z černých fazolí

Sdílet tento recept

Špenátová polévka

Špenátová polévka



Vytisknout recept


Špenátová polévka

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 20 minut

Porce
osob

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 20 minut

Porce
osob


Pokyny
  1. Do hrnce dáme rozpustit máslo a na másle osmažíme dozlatova na jemno nakrájenou
    cibuli a prolisovaný česnek.

  2. Přidáme na kostičky očištěné brambory, zalijeme vývarem a povaříme, až bodou brambory měkké.

  3. Přisypeme omyté špenátově lístky, povaříme cca 5 minut.

  4. Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem.

  5. Na talíři polévku ozdobíme, dle vaší fantazie.

  6. Přeji dobrou chuť! ..Reny


Poznámky k receptu

Recipe in English for our international fans: https://reny-cookbook.com/recipe/spinach-soup/

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Špenátová polévka


Sdílet tento recept

Vepřová roláda s chřestem


Vytisknout recept
Vepřová roláda s chřestem
Doba přípravy 60 minut
Doba vaření 60 minut
Porce
osob
Suroviny
Maso a omáčka:
Na naplnění:
Doba přípravy 60 minut
Doba vaření 60 minut
Porce
osob
Suroviny
Maso a omáčka:
Na naplnění:
Pokyny
Nejprve si připravíme náplň:
  1. Chřest umyjeme, odlomíme konce a směrem od hlavičky oškrábeme škrabkou na chřest případně na brambory. Pokud je chřest hodně křehký, chřest si položíme, otáčíme a škrábeme na podložce. Chřest svážeme provázkem, vložíme do osolené vroucí vody tak, aby v hrnci stál a hlavičky byly nad vodou. Vaříme 2-4 minut. Pomocí provázku snadno vyjmeme a ihned vložíme do studené vody s ledem.
  2. Připravíme si míchaná vajíčka: Na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, nalijeme osolená rozmíchaná vajíčka a na mírném ohni uděláme vlahá míchaná vajíčka (ne moc tuhá).
Příprava rolády:
  1. Maso nakrájíme na tenké plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a naskládáme na potravinovou fólii. Na maso rozetřeme smažená vajíčka, chřest a pomocí fólie stočíme, svážeme provázkem nebo použijeme síťku.
  2. Na sádle opečeme ze všech stran, přendáme do pekáče, přidáme nakrájenou cibuli, větvičky rozmarýny, podlijeme vývarem a pečeme asi 30 minut.
  3. Poté maso vyjmeme, zbavíme provázků a nakrájíme. Do pánve - do výpeku dáme asi lžíci hladké mouky, uděláme jíšku, zalijeme šťávou z pekáče, provaříme a propasírujeme. Můžeme podávat např. s bramborovou kaší a zbylým chřestem.
Poznámky k receptu

Poznámka: z daného množství je lepší udělat 2 menší rolády.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Vepřová roláda s chřestem

Andrea P.

Sdílet tento recept

Pečená špagetová dýně se špenátovou omáčkou

Pečená špagetová dýně se špenátovou omáčkou

Pečená špagetová dýně se špenátovou omáčkou

Vytisknout recept
Pečená špagetová dýně se špenátovou omáčkou
Pečená špagetová dýně se špenátovou omáčkou
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30-45 minut
Porce
Suroviny
Na omáčku:
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30-45 minut
Porce
Suroviny
Na omáčku:
Pečená špagetová dýně se špenátovou omáčkou
Pokyny
Dýně:
  1. Omytou špagetovou dýni rozkrojíme napůl, vyndáme jadérka, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
  2. Dýni položíme na plech rozkrojenou částí dolů a pečeme ve vyhřáté troubě 30- 45 minut do měkka.
Mezitím si připravíme omáčku:
  1. Na větší pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli nakrájenou na jemno dozlatova. Přidáme kuřecí maso na kostičky, osolíme, opepříme a okořeníme kořením na kuře.
  2. Opékáme ze všech stran. Přidáme rajčata nakrájená na menší kousky, prolisovaný česnek, podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 15 minut.
  3. Ke konci nasypeme špenát a vše podusíme 5 minut.
Zdobení:
  1. Vyndáme upečenou dýni z trouby. Vidličkou dužinu na talíř vydlabeme, polijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem.
  2. Přeji dobrou chuť! ..Reny
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB:
Pečená špagetová dýně se špenátovou omáčkou

Recipe in English for our international fans: BAKED SPAGHETTI SQUASH WITH SPINACH SAUCE

Sdílet tento recept