Jáhelník – jáhlový nákyp

Jáhelník – jáhlový nákyp


Vytisknout recept
Jáhelník – jáhlový nákyp
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 90 minut
Porce
osob
Suroviny
Dále:
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 90 minut
Porce
osob
Suroviny
Dále:
Pokyny
  1. Jáhly spaříme vroucí vodou, kterou ihned slijeme. Na jáhly nalijeme 1 l mléka a 1 l vody, přidáme sůl a uvaříme hustou kaši. Během varu mícháme.
  2. Ještě do horké kaše vmícháme máslo a necháme vychladit.
  3. V míse vyšleháme vejce s třtinovým i vanilkovým cukrem do pěny, přidáme vychlazenou jáhlovou kaši, citronovou kůru, vypeckované nakrájené švestky a promícháme.
  4. Směs dáme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 40-50 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Jáhelník - jáhlový nákyp

Andrea P.

Sdílet tento recept

Meruňkové kompoty

Meruňkové kompoty

Ostatní meruňkové recepty

Vytisknout recept
Meruňkové kompoty
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Na nálev:
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Na nálev:
Pokyny
  1. Meruňky umyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a podle velikosti i nakrájíme. Dáme do čistých sklenic, zalijeme nálevem (svaříme 3 l vody + 1 kg cukru) zavíčkujeme vyvařenými víčky a sterilizuji na 70 – 90 °C (dle druhu ovce) asi 10 – 15 minut. Sklenice neobracím dnem vzhůru – nechám je volně vychladit. (z 5 kg meruněk uděláme asi 10-12 velkých kompotů)
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Meruňkové kompoty

Andrea P.

Sdílet tento recept

Indická černá čočka

Indická černá čočka

Indická černá čočka


Vytisknout recept
Indická černá čočka
Indická černá čočka
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 45 min
Porce
osoby
Suroviny
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 45 min
Porce
osoby
Suroviny
Indická černá čočka
Pokyny
Čočka:
  1. Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme do měkka. (Vaří se přibližně cca 20- 30 minut).
Omáčka:
  1. Ve velké pánvi si rozpustíme máslo Ghee. Přidáme kmín, kardamom, hřebíčky, skořici, bobkový list a mícháme na kašičku. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a pozvolna restujeme dozlatova. Poté si vyndáme hřebíčky a bobkový list.
  2. Oloupaný zázvor a česnek prolisujeme a přihodíme k cibulce.
  3. Zalijeme rajčatovým pyré a povaříme cca 15 minut na mírném ohni.
  4. Kdo má rád ostřejší jídla, přidá i chilli papričku.
  5. Mezitím se nám uvařila čočka, tak ji přidáme k rajčatové omáčce i s vývarem, chvilku povaříme a na konec vlijeme na zjemnění smetanu.
  6. Omáčka by měla být tak akorát, ne moc hustá a ani ne moc řídká.
Příloha a zdobení:
  1. Podáváme s rýží a ozdobíme koriandrem.
Poznámky k receptu

 Recipe in English for our international fans:https://reny-cookbook.com/recipe/vegan-dal-makhani-black-lentils/

Přeji dobrou chuť! ..Reny K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Indická černá čočka

Sdílet tento recept