Koláčky plněné karamelovou hruškou

Koláčky plněné karamelovou hruškou


Vytisknout recept
Koláčky plněné karamelovou hruškou
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
kusů
Suroviny
Těsto:
Kvásek:
Náplň:
Dále:
Drobenka:
Na dokončení:
Na posypání:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
kusů
Suroviny
Těsto:
Kvásek:
Náplň:
Dále:
Drobenka:
Na dokončení:
Na posypání:
Pokyny
  1. Začneme přípravou kvásku: do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, promícháme a necháme vzejít.
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Necháme ho na teplém místě vykynout.
  3. Mezitím si připravíme drobenku – vše smícháme a náplň: hrušky zbavíme slupky i jadřince, nakrájíme na malé kousky. Pánev necháme trochu nahřát, nasypeme cukr, který když se rozpustí a začne hnědnout, zasypeme hruškami, přidáme vanilkový cukr a za občasného míchání povaříme – necháme vyvařit šťávu. Trvá to asi 20 minut. Ke konci hlídáme a stále mícháme, aby se hrušky nepřipálily. Přendáme na talíř a necháme vychladit.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme napůl, vyválíme a nakrájíme na 16 čtverečků (celkem bude 32 koláčků). Dáme lžičku vychlazené náplně.
  5. Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem, trochu rozplácneme, potřeme vejcem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C dorůžova.
  6. Ihned po vyndání z trouby pokapeme horkým máslem s rumem a pocukrujeme.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Koláčky plněné karamelovou hruškou

Andrea P.

Sdílet tento recept

Parené buchty

Parené buchty


Vytisknout recept
Parené buchty
Slovenské jídlo - vzpomínka na prázdniny u babičky 😉
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, promícháme a necháme vykynout.
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, vypracujeme těsto a necháme přikryté vykynout asi hodinu a půl. Pak těsto vyválíme, nakrájíme na čtverce (16-20 ks), doprostřed každého čtverce dáme lžičku povidel, zabalíme a necháme půl hodiny dokynout.
  3. Buchty paříme (na pařáčku nad parou) přikryté 15 minut. Po vyjmutí propícháme, aby vyšla pára a ihned podáváme posypané např. mletými vlašskými ořechy a moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Parené buchty

Andrea P.

Sdílet tento recept

Kynutý koláč se švestkami a mákem

Kynutý koláč se švestkami a mákem


Vytisknout recept
Kynutý koláč se švestkami a mákem
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Pokyny
  1. Ze surovin na těsto zpracujeme hladké těsto, které se nelepí a necháme 2 hodiny vykynout.
  2. Příprava náplně: mléko přivedeme k varu, přisypeme ostatní suroviny, 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit
  3. Vykynuté těsto vyválíme na plech, potřeme náplní
  4. naskládáme nakrájené švestky, můžeme posypat drobenkou a necháme 15 minut odpočívat.
  5. Mezi tím si nahřejeme troubu na 160° C. Pečeme asi 30 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Kynutý koláč se švestkami a mákem

Andrea P.

Sdílet tento recept

Skořicové spirály


Vytisknout recept
Skořicové spirály
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na potírání:
Na posypávání:
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na potírání:
Na posypávání:
Pokyny
  1. Kvásek: do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vykynout
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Z každé půlky vyválíme obdélník, potřeme zchladlým rozpuštěným máslem, posypeme cukrem se skořicí, nakrájíme na 12 proužků, stočíme do spirály a naskládáme do máslem vymazaných forem na muffiny. Necháme chvilku kynout a pečeme na 160°C asi 20 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme horkým rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Skořicové spirály

Andrea P.

Sdílet tento recept

Kynuté majonézové těsto

Kynuté majonézové těsto


Vytisknout recept
Kynuté majonézové těsto
- majonéza v těstě nahradí žloutky a tuk. Z vykynutého těsta se můžou udělat malé kulaté koláčky, šátečky, koláče na celý plech atd. ...z tohoto množství jsem udělala 2 velké koláče (na 2 plechy)
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15-20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15-20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek: do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, uhněteme těsto, které necháme přikryté utěrkou vykynout (1-2 hod. podle teploty místnosti)
  3. Z vykynutého těsta můžeme udělat malé kulaté koláčky, šátečky, koláče na celý plech atd. Pečeme na 170°C podle velikosti koláčů 15-30 minut Já z tohoto množství udělala 2 velké koláče (na 2 plechy), naskládala nakrájené meruňky a švestky, posypala drobenkou (máslo + polohrubá mouka + krupicový cukr)
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Kynuté majonézové těsto

Andrea P.

Sdílet tento recept