
Doba přípravy | 40 minut |
Doba vaření | 20-30 minut |
Doba nečinnosti | 1-2 hodiny |
Porce |
osob
|
Suroviny
Těsto:
- 600 g polohrubé mouky
- 1 špetku soli
- 1 ks Vanilkový cukr
- 100 g moučkového cukru
- 40 g droždí
- 200 ml mléka vlažného
- 150 g másla nebo rostlinného tuku
- 2 ks žloutky
Náplň:
- 300 g vlašských ořechů
- 100 ml mléka
- 100 ml 33% smetany
- 150 g moučkového cukru
- 1 ks Vanilkový cukr
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci rumu
Suroviny
Těsto:
Náplň:
|
![]() |
Pokyny
- Těsto: Do mouky nasypeme špetku soli, vanilkový i moučkový cukr a promícháme. Uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme pod utěrkou vykynout. Pak přidáme rozpuštěný, vychlazený tuk, žloutky a uhněteme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
- Mezitím si připravíme náplň: Do kastrůlku nalijeme mléko i smetanu, přidáme cukry, med a přivedeme k varu. Pak přidáme mleté ořechy, rum, promícháme a necháme vychladit.
- Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Každé těsto vyválíme, nakrájíme přibližně na 24 obdélníčků, naneseme náplň, stočíme do válečku a zahneme do podkovy. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme oříškem a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C na 10-15 min.
Sdílet tento recept