Vosí hnízda

Vytisknout recept
Vosí hnízda
Doba přípravy 20 minut
Porce
lidé
Suroviny
Těsto
Krém
Doba přípravy 20 minut
Porce
lidé
Suroviny
Těsto
Krém
Pokyny
  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto. Těsto musí být ne úplně vláčné, aby šlo vyklopit z formičky. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, vmáčkneme těsto a vyklopíme. Krém: Nad vodní lázní vyšleháme žloutky s cukrem, necháme vychladnout a přidáme máslo s rumem. Krém musí být krásně hladký. Já jsem plnila pomocí cukrářského sáčku. A nakonec přiklopíme piškotem (lineckým kolečkem). Uložíme do chladu.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Vosí hnízda

Přeji krásné Vánoce plné pohody, Markéta

Sdílet tento recept
Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 0 Average: 0]

Chodské koláče

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 2 Average: 5]
Vytisknout recept
Chodské koláče
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Náplně
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Náplně
Pokyny
  1. Necháme vzejít droždí, které přimícháme ke všem surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout. Z této dávky jsem udělala osm menších koláčů - dva na plech. Vytvarujeme koláč (snažila jsem se 😀 ), zvedneme okraje a plníme tak, jak máme rádi. Jsou to mé první koláče, je to na nich vidět. Ale slibuju, že se budu zlepšovat. Pekla jsem na 160 °C, zhruba 20 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také v diskuzi na našich FB stránkách: Chodské koláče

Sdílet tento recept
Rubriky: Nezařazené

Miništoly

Miništoly
Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 2 Average: 5]
Vytisknout recept
Miništoly
Miništoly
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15-20 minut
Doba nečinnosti 1 hodina
Porce
osob
Suroviny
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15-20 minut
Doba nečinnosti 1 hodina
Porce
osob
Suroviny
Miništoly
Pokyny
  1. Rozinky si namočíme den předem do rumu, necháme na sítku okapat, pokrájíme na malé kousky, přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v lednici. Vyválíme silnější plát, vykrájíme kolečka, která přeložíme, ale ne úplně napůl, aby vznikl okraj – typický tvar štoly. Pečeme na plechu s pečícím papírem na 170°C asi 15 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme teplým rozehřátým máslem a obalíme v moučkové cukru. Necháme vychladit. Skladujeme v uzavřené dóze. Jsou ihned k jídlu, ale vydrží i měsíc, tak můžeme upéct v předstihu.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Miništoly

Andrea P.

Sdílet tento recept

Jablečný podzimní koláč

jablečný podzimníkoláč
Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 2 Average: 5]
Vytisknout recept
Jablečný podzimní koláč
Doba přípravy 1-1,5 hodiny
Doba vaření 40 min pečení
Porce
koláč
Suroviny
Těsto
Náplň
Na ozdobení
Doba přípravy 1-1,5 hodiny
Doba vaření 40 min pečení
Porce
koláč
Suroviny
Těsto
Náplň
Na ozdobení
Pokyny
  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme vláčné těsto. Odložíme si zhruba 1/3 těsta, kterou budeme potřebovat na zdobení. Zbylé dvě třetiny vmačkáme do máslem vymazané koláčové formy. Připravíme si puding (úplně stejně jako z půl litru), vmícháme tvaroh a cukr a řádně vyšleháme. Nalijeme na těsto. Jablíčka omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jadřinců. Krájíme na tenké plátky. Nakrájená jablíčka vložíme na pět do teplé vody s citrónem. Poté vše přendáme do mikrovlnné trouby a necháme 4 minuty zahřívat. Teď jdeme připravit růžičky. Vyválíme si proužky o rozměrech cca 15 x 3 cm. Na vrchní půlku poklademe jablíčka (my daly pět plátků), těsto přes ně přeložíme a zarolujeme. Poté vyválíme mřížky a můžeme ještě dozdobit lístečky. Pečeme na 170 - 180 °C zhruba 40 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Podzimní jablečný koláč

Přeji dobrou chuť a krásný podzim, Markéta

 

Sdílet tento recept

Bábovka s čokoládou a oříšky

bábovka s čokoládou a oříšky

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 0 Average: 0]


Vytisknout recept


Bábovka s čokoládou a oříšky

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 60 min péct

Porce
bábovka


Suroviny

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 60 min péct

Porce
bábovka


Suroviny


Pokyny
  1. Nejdříve vyšleháme vejce s cukrem. Postupně přidáme mouku s práškem do pečiva, olej a mléko. Nakonec vmícháme oříšky a čokoládu. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180°C cca 60 minut, ve střední poloze.


Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Bábovka s čokoládou a oříšky

Dobrou chuť, Markéta


Sdílet tento recept

Košíčky Izidor

Košíčky Izidor


Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 5 Average: 3.2]
Vytisknout recept
Košíčky Izidor
Pracnější recept, ale výsledek stojí za to 😉 …pečení a následné plnění lze rozdělit – každý den udělat jeden krok
Doba přípravy 60 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
Suroviny
Ořechová náplň:
Čokoládový krém:
Čokoládová poleva:
Doba přípravy 60 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
Suroviny
Ořechová náplň:
Čokoládový krém:
Čokoládová poleva:
Pokyny
  1. Košíčky: z přísad na zpravujeme těsto, které necháme hodinu v chladu uležet. Poté plníme do malých formiček tak, aby vzniklo místo na naplnění (jen tenkou vrstvu) Pečeme na 170 °C. Před vyklopením necháme trochu vychladit.
  2. Pečeme na 170 °C. Před vyklopením necháme trochu vychladit. Po vychlazení (klidně i za několik dní) dáme na dno trochu rybízové marmelády a ořechovou náplň: smícháme ořechy s cukry a přimícháme rum.
  3. Poté pomocí cukrářského sáčku s hubičkou nastříkáme Čokoládový krém: nad parou šleháme vejce s cukry do zhoustnutí. Za občasného prošlehání necháme vychladit. Poté postupně zašleháváme změklé máslo s kakaem. Naplněné košíčky necháme ztuhnout (klidně do druhého dne)
  4. a pak máčíme v čokoládové polevě: nad parou rozpustíme čokoládu s tukem
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Košíčky Izidor

Andrea P.

Sdílet tento recept