Vánočka mojí maminky

Vytisknout recept
Vánočka
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 60 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Na vánočku
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 60 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Na vánočku
Pokyny
  1. Připravíme si kvásek z droždí, který přidáme se všemi ingrediencemi a vypracujeme těsto. Těsto musí být tužší, jestli se stále lepí k míse, přidáme mouku. Těsto se potom nepodsypává, proto nesmí lepit. Necháme kynout 60 minut. Těsto si rozdělíme na devět dílů. Pleteme spodní část ze čtyř válečků, druhý ze tří a vršek je ze dvou válečků. Tyto konce přehneme přes okraj a dáme do spodku vánočky. Potřeme rozšlehaným bílkem a poklademe mandlemi. Prvních pět minut pečeme na 200 °C, pak stáhneme na 160 °C a pečeme 55 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Vánočka mojí maminky

Nechte si chutnat, Markéta

Sdílet tento recept
Rubriky: Nezařazené

Koláčky plněné karamelovou hruškou

Koláčky plněné karamelovou hruškou



Vytisknout recept


Koláčky plněné karamelovou hruškou

Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut

Porce
kusů


Suroviny
Těsto:

Kvásek:

Náplň:

Dále:

Drobenka:

Na dokončení:

Na posypání:

Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut

Porce
kusů


Suroviny
Těsto:

Kvásek:

Náplň:

Dále:

Drobenka:

Na dokončení:

Na posypání:


Pokyny
  1. Začneme přípravou kvásku: do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, promícháme a necháme vzejít.

  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Necháme ho na teplém místě vykynout.

  3. Mezitím si připravíme drobenku – vše smícháme a náplň: hrušky zbavíme slupky i jadřince, nakrájíme na malé kousky. Pánev necháme trochu nahřát, nasypeme cukr, který když se rozpustí a začne hnědnout, zasypeme hruškami, přidáme vanilkový cukr a za občasného míchání povaříme – necháme vyvařit šťávu. Trvá to asi 20 minut. Ke konci hlídáme a stále mícháme, aby se hrušky nepřipálily. Přendáme na talíř a necháme vychladit.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme napůl, vyválíme a nakrájíme na 16 čtverečků (celkem bude 32 koláčků). Dáme lžičku vychlazené náplně.

  5. Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem, trochu rozplácneme, potřeme vejcem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C dorůžova.

  6. Ihned po vyndání z trouby pokapeme horkým máslem s rumem a pocukrujeme.


Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Koláčky plněné karamelovou hruškou

Andrea P.


Sdílet tento recept