
Pirohy se zelím

Doba přípravy | 20 minut |
Doba vaření | 15 minut |
Doba nečinnosti | 1 hodinu |
Porce |
osob
|
Suroviny
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 100 g sádla rozpuštěného zchladlého
- 1 ks vejce
- 1 ks žloutek
- 120 g bílého jogurtu hustého
- 120 ml mléka vlažného
- 1 lžičku cukru
- 20 g droždí (1/2 kostky)
Náplň:
- 1/2 ks bílého zelí (1/2 menší hlávky)
- 1 ks cibuli
- 2 lžíce sádla
- Sůl, mletý černý pepř, kmín celý
Suroviny
Těsto:
Náplň:
|
![]() |
Pokyny
Těsto:
- Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek, který necháme vykynout. Všechny suroviny i s kváskem smícháme a uhněteme těsto, které necháme hodinu na teplém místě nakanout.
- Poté těsto vyválíme, nakrájíme na kostičky, dáme lžíci vychlazené náplně a přeložíme.
- Potřeme vejcem, můžeme posypat kmínem a pečeme na 170°C dozlatova
Náplň:
- Na sádle osmažíme cibuli. Když začne hnědnout, přidáme najemno nakrájené zelí, přidáme sůl, pepř, kmín a orestujeme. Pod poklicí podusíme asi 10 minut. Zelí musí zůstat tvrdší.
Poznámky k receptu
…vynikající k boršči, jako předkrm nebo jen tak k pivu či vínu
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Pirohy se zelím
Andrea P.
Sdílet tento recept