Koláčky plněné karamelovou hruškou

Koláčky plněné karamelovou hruškou


Vytisknout recept
Koláčky plněné karamelovou hruškou
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
kusů
Suroviny
Těsto:
Kvásek:
Náplň:
Dále:
Drobenka:
Na dokončení:
Na posypání:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
kusů
Suroviny
Těsto:
Kvásek:
Náplň:
Dále:
Drobenka:
Na dokončení:
Na posypání:
Pokyny
  1. Začneme přípravou kvásku: do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, promícháme a necháme vzejít.
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Necháme ho na teplém místě vykynout.
  3. Mezitím si připravíme drobenku – vše smícháme a náplň: hrušky zbavíme slupky i jadřince, nakrájíme na malé kousky. Pánev necháme trochu nahřát, nasypeme cukr, který když se rozpustí a začne hnědnout, zasypeme hruškami, přidáme vanilkový cukr a za občasného míchání povaříme – necháme vyvařit šťávu. Trvá to asi 20 minut. Ke konci hlídáme a stále mícháme, aby se hrušky nepřipálily. Přendáme na talíř a necháme vychladit.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme napůl, vyválíme a nakrájíme na 16 čtverečků (celkem bude 32 koláčků). Dáme lžičku vychlazené náplně.
  5. Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem, trochu rozplácneme, potřeme vejcem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C dorůžova.
  6. Ihned po vyndání z trouby pokapeme horkým máslem s rumem a pocukrujeme.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Koláčky plněné karamelovou hruškou

Andrea P.

Sdílet tento recept

Podzimní perník s dýní a ořechy

Podzimní perník s dýní a ořechy


Vytisknout recept
Podzimní perník s dýní a ořechy
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 40 minut
Porce
osob
Suroviny
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 40 minut
Porce
osob
Suroviny
Pokyny
  1. Nejprve smícháme mouky, prášek do pečiva, sodu, koření a cukry. Přidáme ostatní suroviny kromě dýně a ořechů a vyšleháme. Na závěr vmícháme dýni a ořechy. Těsto nalijeme do vyššího plechu, který před tím vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme na 170°C asi 35-40 minut
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Podzimní perník s dýní a ořechy

Andrea P.

Sdílet tento recept

Kynutý koláč se švestkami a mákem

Kynutý koláč se švestkami a mákem


Vytisknout recept
Kynutý koláč se švestkami a mákem
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Pokyny
  1. Ze surovin na těsto zpracujeme hladké těsto, které se nelepí a necháme 2 hodiny vykynout.
  2. Příprava náplně: mléko přivedeme k varu, přisypeme ostatní suroviny, 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit
  3. Vykynuté těsto vyválíme na plech, potřeme náplní
  4. naskládáme nakrájené švestky, můžeme posypat drobenkou a necháme 15 minut odpočívat.
  5. Mezi tím si nahřejeme troubu na 160° C. Pečeme asi 30 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Kynutý koláč se švestkami a mákem

Andrea P.

Sdílet tento recept

Tvarohové řezy

Tvarohové řezy


Vytisknout recept
Tvarohové řezy
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Na těsto:
Krém:
Čokoládová poleva:
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Na těsto:
Krém:
Čokoládová poleva:
Pokyny
Těsto:
  1. Vše vyšleháme dohromady. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo použijeme pečící papír, nalijeme polovinu těsta, do druhé půlky vmícháme kakao + 3 lžíce mléka a nalijeme cik cak na světlé těsto a upečeme - při 170°C asi 30 – 40 minut a necháme vychladit.
Krém:
  1. Z mléka, pudinků a cukru vaříme pudink, odstavíme z plotny a hned do horkého zašleháme máslo, měkký tvaroh a rum. Krém naneseme na vychladlé těsto, uhladíme a polijeme polevou
Čokoládová poleva:
  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme smetanu
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Tvarohové řezy

Andrea P.

Sdílet tento recept

Domácí vafle

Domácí vafle


Vytisknout recept
Domácí vafle
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Pokyny
  1. Všechny suroviny smícháme a vyšleháme v hladké těsto asi jako na lívance. Těsto naléváme na ploténku vaflovače, přiklopíme a pečeme dozlatova. Upečené vafle podáváme dle chuti s ovocem, tvarohem, zakysanou smetanou, čokoládovou polevou nebo javorovým sirupem.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Domácí vafle

Andrea P.

Sdílet tento recept

Vánoční salám

Vánoční salám


Vytisknout recept
Vánoční salám
nepečené cukroví
Doba přípravy 20 minut
Porce
osob
Doba přípravy 20 minut
Porce
osob
Pokyny
  1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a kakaem. Přidáme rozdrcené piškoty a ořechy (dám piškoty a pak i ořechy do velkého mikrotenového sáčku a převálcuji válečkem 😉 ), kandované ovoce, mléko, rum a promícháme. Hmotu rozdělíme na půl, nandáme na potravinovou fólii a pomocí fólii utvoříme váleček a zabalíme. Necháme v chladu ztuhnout, pak rozbalíme, obalíme v kokosu, opět zabalíme a necháme alespoň jeden den uležet. Poté nakrájíme a podáváme.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Vánoční salám

Andrea P.

Sdílet tento recept

Svatomartinské podkovy


Vytisknout recept
Svatomartinské podkovy
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 20-30 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Těsto:
Náplň:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 20-30 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Těsto:
Náplň:
Pokyny
  1. Těsto: Do mouky nasypeme špetku soli, vanilkový i moučkový cukr a promícháme. Uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme pod utěrkou vykynout. Pak přidáme rozpuštěný, vychlazený tuk, žloutky a uhněteme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  2. Mezitím si připravíme náplň: Do kastrůlku nalijeme mléko i smetanu, přidáme cukry, med a přivedeme k varu. Pak přidáme mleté ořechy, rum, promícháme a necháme vychladit.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Každé těsto vyválíme, nakrájíme přibližně na 24 obdélníčků, naneseme náplň, stočíme do válečku a zahneme do podkovy. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme oříškem a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C na 10-15 min.
Sdílet tento recept

Jahodový dort ala tiramisu

Jahodový dort ala tiramisu


Vytisknout recept
Jahodový dort ala tiramisu
Odlehčená verze 😉
Doba přípravy 20 minut
Doba nečinnosti 4 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na proložení:
Dále:
Doba přípravy 20 minut
Doba nečinnosti 4 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na proložení:
Dále:
Pokyny
  1. Do mísy dáme tvaroh, jogurt, pudinkový prášek pro přípravu pudinku zastudena, cukr a vše vyšleháme.
  2. Ráfek z dortové formy dáme přímo na talíř či tác. Do kávy přimícháme rum a do této směsi namáčíme piškoty, které naskládáme do formy. Na piškoty natřeme třetinu tvarohové směsi, naskládáme nakrájené jahody, dáme opět vrstvu tvarohu, namočené piškoty a završíme tvarohovou směs.
  3. Na dort naskládáme nakrájené jahody a nalijeme žele, které připravíme dle návodu. Dort necháme pár hodin ztuhnout v lednici.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Jahodový dort ala tiramisu

 Andrea P.

Sdílet tento recept