Vánoční salám

Vánoční salám


Vytisknout recept
Vánoční salám
nepečené cukroví
Doba přípravy 20 minut
Porce
osob
Doba přípravy 20 minut
Porce
osob
Pokyny
  1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a kakaem. Přidáme rozdrcené piškoty a ořechy (dám piškoty a pak i ořechy do velkého mikrotenového sáčku a převálcuji válečkem 😉 ), kandované ovoce, mléko, rum a promícháme. Hmotu rozdělíme na půl, nandáme na potravinovou fólii a pomocí fólii utvoříme váleček a zabalíme. Necháme v chladu ztuhnout, pak rozbalíme, obalíme v kokosu, opět zabalíme a necháme alespoň jeden den uležet. Poté nakrájíme a podáváme.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Vánoční salám

Andrea P.

Sdílet tento recept

Svatomartinské podkovy


Vytisknout recept
Svatomartinské podkovy
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 20-30 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Těsto:
Náplň:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 20-30 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Těsto:
Náplň:
Pokyny
  1. Těsto: Do mouky nasypeme špetku soli, vanilkový i moučkový cukr a promícháme. Uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme pod utěrkou vykynout. Pak přidáme rozpuštěný, vychlazený tuk, žloutky a uhněteme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  2. Mezitím si připravíme náplň: Do kastrůlku nalijeme mléko i smetanu, přidáme cukry, med a přivedeme k varu. Pak přidáme mleté ořechy, rum, promícháme a necháme vychladit.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Každé těsto vyválíme, nakrájíme přibližně na 24 obdélníčků, naneseme náplň, stočíme do válečku a zahneme do podkovy. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme oříškem a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C na 10-15 min.
Sdílet tento recept

Jahodový dort ala tiramisu

Jahodový dort ala tiramisu


Vytisknout recept
Jahodový dort ala tiramisu
Odlehčená verze 😉
Doba přípravy 20 minut
Doba nečinnosti 4 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na proložení:
Dále:
Doba přípravy 20 minut
Doba nečinnosti 4 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na proložení:
Dále:
Pokyny
  1. Do mísy dáme tvaroh, jogurt, pudinkový prášek pro přípravu pudinku zastudena, cukr a vše vyšleháme.
  2. Ráfek z dortové formy dáme přímo na talíř či tác. Do kávy přimícháme rum a do této směsi namáčíme piškoty, které naskládáme do formy. Na piškoty natřeme třetinu tvarohové směsi, naskládáme nakrájené jahody, dáme opět vrstvu tvarohu, namočené piškoty a završíme tvarohovou směs.
  3. Na dort naskládáme nakrájené jahody a nalijeme žele, které připravíme dle návodu. Dort necháme pár hodin ztuhnout v lednici.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Jahodový dort ala tiramisu

 Andrea P.

Sdílet tento recept

Máslový bochánek – mazanec

Máslový bochánek – mazanec


Vytisknout recept
Máslový bochánek - mazanec
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30-40 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Těsto:
Na dokončení:
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30-40 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Těsto:
Na dokončení:
Pokyny
  1. Zaděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
  2. Přidáme ostatní suroviny a uhněteme hladké těsto, které se nelepí (podle potřeby přidáme mouku nebo naopak vlažné mléko), přikryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu a půl.
  3. Z těsta vytvoříme 2 malé bochánky nebo 1 velký, dáme na plech s pečícím papírem a opět necháme, přikryté utěrkou, půl hodiny kynout.
  4. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, ostrým nožem nařízneme kříž, posypeme mandlovými lupínky a pečeme na 160°C dozlatova asi 30 – 40 minut.
  5. Ihned po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Sdílet tento recept