

Doba přípravy | 15 minut |
Doba vaření | 60 minut péct |
Doba nečinnosti | 60 minut kynutí |
Porce |
lidi
|
- 500 gramů polohrubé mouky
- 80 gramů cukru krupice
- 100 gramů tuku 60 g másla + 40 g sádla (rozpustit)
- 200 - 250 ml mléka teplé
- 1 žloutek
- 6 gramů soli zarovnaná čajová lžička
- 42 gramů droždí 1 kostka
- citronová kůra
- 1 bílek na potření
- 100 gramů mandlí oloupané, napůlené
- moučkový cukr na posypání
Suroviny
Těsto
Na vánočku
|
![]() |
- Připravíme si kvásek z droždí, který přidáme se všemi ingrediencemi a vypracujeme těsto. Těsto musí být tužší, jestli se stále lepí k míse, přidáme mouku. Těsto se potom nepodsypává, proto nesmí lepit. Necháme kynout 60 minut. Těsto si rozdělíme na devět dílů. Pleteme spodní část ze čtyř válečků, druhý ze tří a vršek je ze dvou válečků. Tyto konce přehneme přes okraj a dáme do spodku vánočky. Potřeme rozšlehaným bílkem a poklademe mandlemi. Prvních pět minut pečeme na 200 °C, pak stáhneme na 160 °C a pečeme 55 minut.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Vánočka mojí maminky
Nechte si chutnat, Markéta