
Máslový bochánek – mazanec

Doba přípravy | 10 minut |
Doba vaření | 30-40 minut |
Doba nečinnosti | 1-2 hodiny |
Porce |
osob
|
Suroviny
Kvásek:
- 30 g droždí
Těsto:
- 500 g mouky polohrubé
- 100 g cukru moučkového
- 100 ml mléka vlažného
- 2 lžíce rumu
- 1 ks cukru vanilkového
- 1 špetku soli
- 1 lžíci kůry z citronu nastrouhané
- 1 špetku muškátového květu
- 3 ks žloutky
- 100 g másla rozpuštěného
- dle chuti rozinky, sekané mandle…
Na dokončení:
- 1 ks vejce na potření
- 1 hrst plátků mandlí na posypání
- 1 lžíci rozehřátého másla na potření
- 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Suroviny
Kvásek:
Těsto:
Na dokončení:
|
![]() |
Pokyny
- Zaděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
- Přidáme ostatní suroviny a uhněteme hladké těsto, které se nelepí (podle potřeby přidáme mouku nebo naopak vlažné mléko), přikryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu a půl.
- Z těsta vytvoříme 2 malé bochánky nebo 1 velký, dáme na plech s pečícím papírem a opět necháme, přikryté utěrkou, půl hodiny kynout.
- Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, ostrým nožem nařízneme kříž, posypeme mandlovými lupínky a pečeme na 160°C dozlatova asi 30 – 40 minut.
- Ihned po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Sdílet tento recept