Kynutý koláč se švestkami a mákem

Kynutý koláč se švestkami a mákem


Vytisknout recept
Kynutý koláč se švestkami a mákem
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Pokyny
  1. Ze surovin na těsto zpracujeme hladké těsto, které se nelepí a necháme 2 hodiny vykynout.
  2. Příprava náplně: mléko přivedeme k varu, přisypeme ostatní suroviny, 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit
  3. Vykynuté těsto vyválíme na plech, potřeme náplní
  4. naskládáme nakrájené švestky, můžeme posypat drobenkou a necháme 15 minut odpočívat.
  5. Mezi tím si nahřejeme troubu na 160° C. Pečeme asi 30 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Kynutý koláč se švestkami a mákem

Andrea P.

Sdílet tento recept

Marmeláda z arónie

Marmeláda z arónie


Vytisknout recept
Marmeláda z arónie
Marmeláda se dá používat i jako ala brusinky, místo pečeného čaje na přípravu čaje, ale vynikající je na lívanečky nebo do jogurtu a podobně
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Porce
Suroviny
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Porce
Suroviny
Pokyny
  1. Arónii rozmixujeme nebo semeleme, přidáme skořici, hřebíček a pak už postupujeme dle návodu na obalu přípravku na marmelády. Na 4 kg arónie stačí jen 2 přípravky, protože obsahuje pektin.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Marmeláda z arónie

Andrea P.

Sdílet tento recept

Čajové muffiny s mandlemi

Čajové muffiny s mandlemi


Vytisknout recept
Čajové muffiny s mandlemi
nechala jsem se inspirovat anglickým televizním receptem
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Porce
osob
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Porce
osob
Pokyny
  1. V kastrůlku zahřejeme mléko, přidáme vysypaný čaj ze sáčků a skořici. Zahříváme (nevaříme) asi 5 minut a necháme vychladit.
  2. V míse smícháme mouky, prášek do pečiva, 2/3 mandlí a cukr. Do vychlazené mléčné směsi přidáme olej, vejce a rozmícháme. Pak nalijeme k moučné směsi a vyšleháme.
  3. Těsto nalijeme do formiček na muffiny, které předem vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo požijeme papírové košíčky. Plníme pouze do 2/3 a posypeme zbytkem nasekaných mandlí. Pečeme na 170°C asi 20 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Čajové muffiny s mandlemi

Andrea P.

Sdílet tento recept

Skořicové spirály


Vytisknout recept
Skořicové spirály
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na potírání:
Na posypávání:
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na potírání:
Na posypávání:
Pokyny
  1. Kvásek: do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vykynout
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Z každé půlky vyválíme obdélník, potřeme zchladlým rozpuštěným máslem, posypeme cukrem se skořicí, nakrájíme na 12 proužků, stočíme do spirály a naskládáme do máslem vymazaných forem na muffiny. Necháme chvilku kynout a pečeme na 160°C asi 20 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme horkým rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Skořicové spirály

Andrea P.

Sdílet tento recept

Křehký štrúdl

křehký štrúdl


Vytisknout recept
Křehký štrúdl
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 30 minut péct
Doba nečinnosti 20 minut
Porce
osob
Suroviny
Náplň s jablky
Náplň s mákem
Na povrch
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 30 minut péct
Doba nečinnosti 20 minut
Porce
osob
Suroviny
Náplň s jablky
Náplň s mákem
Na povrch
Pokyny
  1. Ze všech ingrediencí vypracujeme krásné vláčné těsto. Necháme dvacet minut odpočinout v lednici. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme na pomoučeném vále, naplníme jablky, nebo mákem (tvarohem, ovocem, atd.). Zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 170°C cca 20 - 30 minut v horní části trouby. Po vychladnutí nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem. Tento štrúdl je opravdu krásně křehký. Dobrou chuť
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také v diskuzi na našich FB stránkách: Křehký štrúdl

Markéta

Ostatní štrúdlové recepty.

Sdílet tento recept

Koláč ze špaldové mouky s tvarohem a jablky

Koláč ze špaldové mouky s tvarohem a jablky


Vytisknout recept
Koláč ze špaldové mouky s tvarohem a jablky
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30-40 minut
Porce
osob
Suroviny
Těsto:
Dále:
Drobenka:
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30-40 minut
Porce
osob
Suroviny
Těsto:
Dále:
Drobenka:
Pokyny
  1. Smícháme mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Přidáme změklé máslo, vejce a zpracujeme na drobenku. Vyšší plech vyložíme papírem na pečení a rovnoměrně posypeme drobenkovým těstem.
  2. Z ingrediencí na náplň vyšleháme polotekutou hmotu a nalijeme těsto (mléko přidáváme podle potřeby – pokud použijeme tvaroh z vaničky, mléka stačí méně).
  3. Posypeme jablky, skořicovou drobenkou a pečeme na 180°C. Upečené necháme vychladit.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Koláč ze špaldové mouky s tvarohem a jablky

Andrea P.

Sdílet tento recept