
Kynutý koláč se švestkami a mákem

Doba přípravy | 40 minut |
Doba vaření | 30 minut |
Doba nečinnosti | 2 hodiny |
Porce |
osob
|
- 250 g hladké mouky .
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 2 ks žloutky
- 100 ml vlažného mléka
- 1/2 ks vanilkového cukru
- 1/2 lžíce strouhané citronové kůry
- 1 lžíci rumu
- 70 g rozehřátého másla
- 30 g rozehřátého sádla
- 25 g droždí
- 100 ml vlažného mléka
- 1 lžičku krupicového cukru
- 1 lžičku hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g mletého máku
- 50 g moučkového cukru
- 1/2 ks vanilkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 800 g švestek
Suroviny
Kynuté těsto:
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
|
![]() |
- Ze surovin na těsto zpracujeme hladké těsto, které se nelepí a necháme 2 hodiny vykynout.
- Příprava náplně: mléko přivedeme k varu, přisypeme ostatní suroviny, 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit
- Vykynuté těsto vyválíme na plech, potřeme náplní
- naskládáme nakrájené švestky, můžeme posypat drobenkou a necháme 15 minut odpočívat.
- Mezi tím si nahřejeme troubu na 160° C. Pečeme asi 30 minut.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Kynutý koláč se švestkami a mákem
Andrea P.