Nadýchaný perník

Vytisknout recept
Nadýchaný perník
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 25-30 minut péct
Porce
osob
Suroviny
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 25-30 minut péct
Porce
osob
Suroviny
Pokyny
  1. Nejdříve vyšleháme vejce s cukrem do hladké pěny. Poté přimícháme zbylé suroviny a vyšleháme v hladké těsto. Hotové těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Pečeme na 180 °C cca 25 minut. Můžeme namazat marmeládou, polít čokoládou. Já přidala ještě kokos. Uvedené množství je na velký pekáč.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit i v diskuzi na FB stránce: Nadýchaný perník

Přeji dobrou chuť, Markéta

Sdílet tento recept

Chodské koláče

Vytisknout recept
Chodské koláče
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Náplně
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Náplně
Pokyny
  1. Necháme vzejít droždí, které přimícháme ke všem surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout. Z této dávky jsem udělala osm menších koláčů - dva na plech. Vytvarujeme koláč (snažila jsem se 😀 ), zvedneme okraje a plníme tak, jak máme rádi. Jsou to mé první koláče, je to na nich vidět. Ale slibuju, že se budu zlepšovat. Pekla jsem na 160 °C, zhruba 20 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také v diskuzi na našich FB stránkách: Chodské koláče

Sdílet tento recept
Rubriky: Nezařazené

Vánočka mojí maminky

Vytisknout recept
Vánočka
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 60 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Na vánočku
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 60 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Na vánočku
Pokyny
  1. Připravíme si kvásek z droždí, který přidáme se všemi ingrediencemi a vypracujeme těsto. Těsto musí být tužší, jestli se stále lepí k míse, přidáme mouku. Těsto se potom nepodsypává, proto nesmí lepit. Necháme kynout 60 minut. Těsto si rozdělíme na devět dílů. Pleteme spodní část ze čtyř válečků, druhý ze tří a vršek je ze dvou válečků. Tyto konce přehneme přes okraj a dáme do spodku vánočky. Potřeme rozšlehaným bílkem a poklademe mandlemi. Prvních pět minut pečeme na 200 °C, pak stáhneme na 160 °C a pečeme 55 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Vánočka mojí maminky

Nechte si chutnat, Markéta

Sdílet tento recept
Rubriky: Nezařazené

Vosí hnízda

Vytisknout recept
Vosí hnízda
Doba přípravy 20 minut
Porce
lidé
Suroviny
Těsto
Krém
Doba přípravy 20 minut
Porce
lidé
Suroviny
Těsto
Krém
Pokyny
  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto. Těsto musí být ne úplně vláčné, aby šlo vyklopit z formičky. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, vmáčkneme těsto a vyklopíme. Krém: Nad vodní lázní vyšleháme žloutky s cukrem, necháme vychladnout a přidáme máslo s rumem. Krém musí být krásně hladký. Já jsem plnila pomocí cukrářského sáčku. A nakonec přiklopíme piškotem (lineckým kolečkem). Uložíme do chladu.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Vosí hnízda

Přeji krásné Vánoce plné pohody, Markéta

Sdílet tento recept

Loupáky metodou tang zhong


Vytisknout recept


Loupáky metodou tang zhong

Porce
lidi


Suroviny
Tang zhong

Těsto

Porce
lidi


Suroviny
Tang zhong

Těsto


Pokyny
  1. Nejdříve si připravíme tang zhong.
    V malém kastrůlku promícháme mouku s vodou. Mícháme a zahříváme 2 - 3 minuty, až směs zhoustne. Přendáme do mističky a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme vystydnout na pokojovou teplotu.

    Poté se všechny ingredience smíchájí, včetně směsi tang zhong. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout zhruba 60 - 90 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 kousků, ze kterých vyválíme trohúhelníky a srolujeme do tvaru rohlíku.

    Vyválené loupáky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech, necháme ještě vykynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem.

    Pečeme 10 - 12 minut při teplotě 220 °C


Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Loupáky metodou thang zhong

Nechte si chutnat, Markéta


Sdílet tento recept

Maková bábovka se švestkami

Vytisknout recept
Maková bábovka se švestkami
Doba přípravy 10 min
Doba vaření 45 minut péct
Porce
lidí
Suroviny
Doba přípravy 10 min
Doba vaření 45 minut péct
Porce
lidí
Suroviny
Pokyny
  1. Vejce s cukrem vyšleháme do hladké pěny. Smícháme mletý mák s moučkovým cukrem. Všechny suroviny smícháme. Vylijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Nakonec přidáme švestky. Pečeme cca 45 minut při 170 - 180 °C. Vyzkoušíme špejlí. Po vychladnutí vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Maková bábovka se švestkami

Přeji vám dobrou chuť, Markéta

Sdílet tento recept