Koláčky plněné karamelovou hruškou

Koláčky plněné karamelovou hruškou


Vytisknout recept
Koláčky plněné karamelovou hruškou
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
kusů
Suroviny
Těsto:
Kvásek:
Náplň:
Dále:
Drobenka:
Na dokončení:
Na posypání:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
kusů
Suroviny
Těsto:
Kvásek:
Náplň:
Dále:
Drobenka:
Na dokončení:
Na posypání:
Pokyny
  1. Začneme přípravou kvásku: do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, promícháme a necháme vzejít.
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Necháme ho na teplém místě vykynout.
  3. Mezitím si připravíme drobenku – vše smícháme a náplň: hrušky zbavíme slupky i jadřince, nakrájíme na malé kousky. Pánev necháme trochu nahřát, nasypeme cukr, který když se rozpustí a začne hnědnout, zasypeme hruškami, přidáme vanilkový cukr a za občasného míchání povaříme – necháme vyvařit šťávu. Trvá to asi 20 minut. Ke konci hlídáme a stále mícháme, aby se hrušky nepřipálily. Přendáme na talíř a necháme vychladit.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme napůl, vyválíme a nakrájíme na 16 čtverečků (celkem bude 32 koláčků). Dáme lžičku vychlazené náplně.
  5. Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem, trochu rozplácneme, potřeme vejcem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C dorůžova.
  6. Ihned po vyndání z trouby pokapeme horkým máslem s rumem a pocukrujeme.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Koláčky plněné karamelovou hruškou

Andrea P.

Sdílet tento recept

Parené buchty

Parené buchty


Vytisknout recept
Parené buchty
Slovenské jídlo - vzpomínka na prázdniny u babičky 😉
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, promícháme a necháme vykynout.
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, vypracujeme těsto a necháme přikryté vykynout asi hodinu a půl. Pak těsto vyválíme, nakrájíme na čtverce (16-20 ks), doprostřed každého čtverce dáme lžičku povidel, zabalíme a necháme půl hodiny dokynout.
  3. Buchty paříme (na pařáčku nad parou) přikryté 15 minut. Po vyjmutí propícháme, aby vyšla pára a ihned podáváme posypané např. mletými vlašskými ořechy a moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Parené buchty

Andrea P.

Sdílet tento recept

Podzimní perník s dýní a ořechy

Podzimní perník s dýní a ořechy


Vytisknout recept
Podzimní perník s dýní a ořechy
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 40 minut
Porce
osob
Suroviny
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 40 minut
Porce
osob
Suroviny
Pokyny
  1. Nejprve smícháme mouky, prášek do pečiva, sodu, koření a cukry. Přidáme ostatní suroviny kromě dýně a ořechů a vyšleháme. Na závěr vmícháme dýni a ořechy. Těsto nalijeme do vyššího plechu, který před tím vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme na 170°C asi 35-40 minut
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Podzimní perník s dýní a ořechy

Andrea P.

Sdílet tento recept

Kynutý koláč se švestkami a mákem

Kynutý koláč se švestkami a mákem


Vytisknout recept
Kynutý koláč se švestkami a mákem
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Pokyny
  1. Ze surovin na těsto zpracujeme hladké těsto, které se nelepí a necháme 2 hodiny vykynout.
  2. Příprava náplně: mléko přivedeme k varu, přisypeme ostatní suroviny, 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit
  3. Vykynuté těsto vyválíme na plech, potřeme náplní
  4. naskládáme nakrájené švestky, můžeme posypat drobenkou a necháme 15 minut odpočívat.
  5. Mezi tím si nahřejeme troubu na 160° C. Pečeme asi 30 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Kynutý koláč se švestkami a mákem

Andrea P.

Sdílet tento recept

Jahodovo-tvarohové nanuky

Jahodovo-tvarohové nanuky


Vytisknout recept
Jahodovo-tvarohové nanuky
z tohoto množství se připraví 16 nanuků
Doba přípravy 20 minut
Doba nečinnosti 10 hodin
Porce
osob
Suroviny
Jahodová část:
Doba přípravy 20 minut
Doba nečinnosti 10 hodin
Porce
osob
Suroviny
Jahodová část:
Pokyny
  1. Jahody zbavíme stopky a spolu s cukrem rozmixujeme.
  2. Ostatní suroviny vyšleháme a plníme na střídačku s jahodami do formiček na nanuky. Zapíchneme nanukové tyčky a dáme zmrazit.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Jahodovo-tvarohové nanuky

Andrea P.

Sdílet tento recept

Tvarohové řezy

Tvarohové řezy


Vytisknout recept
Tvarohové řezy
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Na těsto:
Krém:
Čokoládová poleva:
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Na těsto:
Krém:
Čokoládová poleva:
Pokyny
Těsto:
  1. Vše vyšleháme dohromady. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo použijeme pečící papír, nalijeme polovinu těsta, do druhé půlky vmícháme kakao + 3 lžíce mléka a nalijeme cik cak na světlé těsto a upečeme - při 170°C asi 30 – 40 minut a necháme vychladit.
Krém:
  1. Z mléka, pudinků a cukru vaříme pudink, odstavíme z plotny a hned do horkého zašleháme máslo, měkký tvaroh a rum. Krém naneseme na vychladlé těsto, uhladíme a polijeme polevou
Čokoládová poleva:
  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme smetanu
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Tvarohové řezy

Andrea P.

Sdílet tento recept

Domácí vafle

Domácí vafle


Vytisknout recept
Domácí vafle
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Pokyny
  1. Všechny suroviny smícháme a vyšleháme v hladké těsto asi jako na lívance. Těsto naléváme na ploténku vaflovače, přiklopíme a pečeme dozlatova. Upečené vafle podáváme dle chuti s ovocem, tvarohem, zakysanou smetanou, čokoládovou polevou nebo javorovým sirupem.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Domácí vafle

Andrea P.

Sdílet tento recept

Hrnkový makový koláč s kompotem

Hrnkový makový koláč s kompotem


Vytisknout recept
Hrnkový makový koláč s kompotem
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Dále:
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
osob
Suroviny
Dále:
Pokyny
  1. Smícháme suché suroviny: mouku, prášek do pečiva, mák, cukry a skořici. Přidáme ostatní suroviny a vyšleháme hladké těsto, které nalijeme do vyššího plechu s pečícím papírem. Poklademe okapaným ovocem a upečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 25-30 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Hrnkový makový koláč s kompotem

Andrea P.

Sdílet tento recept