
Kulajda

Doba přípravy | 5-10 min |
Doba vaření | 30 min |
Porce |
|
Suroviny
- 400 g čerstvých hub
- 300 g brambor
- 200 ml smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- Koření, kmín, bílý pepř, sůl, ocet pár snítek kopru i na ozdobu
Suroviny
|
![]() |
Pokyny
- Do většího hrnce nasypeme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, na plátky nakrájené houby a posypeme kmínem. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme do poloměkka.
- Do hrníčku si dáme trochu vody, mouku, zalijeme smetanou, rozkvedláme, aby nebyly hrudky a vlejeme do polévky, pomícháme a chvilku povaříme.
- Nakonec do polévky podle chuti nasypeme nasekaný kopr, dochutíme octem, solí a pepřem.
Zastřená vejce (vaří se v jiném hrnci)
- Do mírně osolené a okyselené vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po cca 5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se vejce zatáhla.
- Polévku nalijeme do talířů a přidáme zastřena vejce, ozdobíme čerstvým koprem.
- Přeji dobrou chuť! ..Reny
Poznámky k receptu
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB:
Recipe in English for our international fans:
Sdílet tento recept