
Indická černá čočka

Doba přípravy | 20 min |
Doba vaření | 45 min |
Porce |
osoby
|
Suroviny
- 2 hrnečky černé čočky (přebrané) nechala jsem ji namáčet půl hodiny- (řiďte se podle návodu, některá čočka se nemusí vůbec namáčet, jen se důkladně propláchne)
- 6 hrnečků vody
- 3 lžíce másla Ghee
- 1 ks cibule
- 5 stroužků česneku prolisovaného
- 1 cm zázvoru prolisovaného
- 1/2 lžičky římského kmínu mletého
- 3 ks hřebíčku
- 1/2 lžičky kardamomu mletého
- 1 špetka skořice mleté
- 1 špetka muškátového oříšku mletého
- 1 ks bobkového listu
- 250 ml rajčatového pyré nebo rozmixovaných čerstvých rajčat
- 150 ml smetany na vaření
- sůl
Suroviny
|
![]() |
Pokyny
Čočka:
- Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme do měkka. (Vaří se přibližně cca 20- 30 minut).
Omáčka:
- Ve velké pánvi si rozpustíme máslo Ghee. Přidáme kmín, kardamom, hřebíčky, skořici, bobkový list a mícháme na kašičku. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a pozvolna restujeme dozlatova. Poté si vyndáme hřebíčky a bobkový list.
- Oloupaný zázvor a česnek prolisujeme a přihodíme k cibulce.
- Zalijeme rajčatovým pyré a povaříme cca 15 minut na mírném ohni.
- Kdo má rád ostřejší jídla, přidá i chilli papričku.
- Mezitím se nám uvařila čočka, tak ji přidáme k rajčatové omáčce i s vývarem, chvilku povaříme a na konec vlijeme na zjemnění smetanu.
- Omáčka by měla být tak akorát, ne moc hustá a ani ne moc řídká.
Příloha a zdobení:
- Podáváme s rýží a ozdobíme koriandrem.
Poznámky k receptu
Recipe in English for our international fans:https://reny-cookbook.com/recipe/vegan-dal-makhani-black-lentils/
Přeji dobrou chuť! ..Reny K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Indická černá čočka
Sdílet tento recept