Veganský mazanec

Vytisknout recept
Veganský mazanec
Doba přípravy 20 + 60 minut příprava + kynutí
Doba vaření 45 minut pečení
Porce
mazanec
Suroviny
Doba přípravy 20 + 60 minut příprava + kynutí
Doba vaření 45 minut pečení
Porce
mazanec
Suroviny
Pokyny
  1. Připravíme si kvásek z droždí a teplého mandlového mléka. Všechny suroviny, kromě lněného semínka a vody, smícháme. Lněné semínko rozmixujeme s vodou. Přidáme kvásek a rozmixované lněné semínko. Necháme vzejít na teplém místě. Vytvarujeme mazanec a pečeme prvních pět minut na 200 °C, pak teplotu stáhneme a pečeme 30 minut při 160 °C.
Poznámky k receptu

Tento recept je vhodný pro lidi s intolerancí na mléčnou bílkovinu, nebo pro lidi s alergií na mléčné výrobky. K tomuto receptu se můžete vyjádřit také v diskuzi na našich FB stránkách: Veganský mazanec Krásné Velikonoce, Markéta

Sdílet tento recept
Dáte receptu 5 hvězdiček?
[Celkem: 0 Average: 0]

Koláčky plněné karamelovou hruškou

Koláčky plněné karamelovou hruškou

Dáte receptu 5 hvězdiček?
[Celkem: 0 Average: 0]


Vytisknout recept


Koláčky plněné karamelovou hruškou

Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut

Porce
kusů


Suroviny
Těsto:

Kvásek:

Náplň:

Dále:

Drobenka:

Na dokončení:

Na posypání:

Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 15 minut

Porce
kusů


Suroviny
Těsto:

Kvásek:

Náplň:

Dále:

Drobenka:

Na dokončení:

Na posypání:


Pokyny
  1. Začneme přípravou kvásku: do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, promícháme a necháme vzejít.

  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Necháme ho na teplém místě vykynout.

  3. Mezitím si připravíme drobenku – vše smícháme a náplň: hrušky zbavíme slupky i jadřince, nakrájíme na malé kousky. Pánev necháme trochu nahřát, nasypeme cukr, který když se rozpustí a začne hnědnout, zasypeme hruškami, přidáme vanilkový cukr a za občasného míchání povaříme – necháme vyvařit šťávu. Trvá to asi 20 minut. Ke konci hlídáme a stále mícháme, aby se hrušky nepřipálily. Přendáme na talíř a necháme vychladit.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme napůl, vyválíme a nakrájíme na 16 čtverečků (celkem bude 32 koláčků). Dáme lžičku vychlazené náplně.

  5. Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem, trochu rozplácneme, potřeme vejcem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C dorůžova.

  6. Ihned po vyndání z trouby pokapeme horkým máslem s rumem a pocukrujeme.


Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Koláčky plněné karamelovou hruškou

Andrea P.


Sdílet tento recept

Parené buchty

Parené buchty


Dáte receptu 5 hvězdiček?
[Celkem: 0 Average: 0]
Vytisknout recept
Parené buchty
Slovenské jídlo - vzpomínka na prázdniny u babičky 😉
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, promícháme a necháme vykynout.
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, vypracujeme těsto a necháme přikryté vykynout asi hodinu a půl. Pak těsto vyválíme, nakrájíme na čtverce (16-20 ks), doprostřed každého čtverce dáme lžičku povidel, zabalíme a necháme půl hodiny dokynout.
  3. Buchty paříme (na pařáčku nad parou) přikryté 15 minut. Po vyjmutí propícháme, aby vyšla pára a ihned podáváme posypané např. mletými vlašskými ořechy a moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Parené buchty

Andrea P.

Sdílet tento recept

Kynutý koláč se švestkami a mákem

Kynutý koláč se švestkami a mákem


Dáte receptu 5 hvězdiček?
[Celkem: 0 Average: 0]
Vytisknout recept
Kynutý koláč se švestkami a mákem
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Doba přípravy 40 minut
Doba vaření 30 minut
Doba nečinnosti 2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Kvásek:
Maková náplň:
Dále:
Pokyny
  1. Ze surovin na těsto zpracujeme hladké těsto, které se nelepí a necháme 2 hodiny vykynout.
  2. Příprava náplně: mléko přivedeme k varu, přisypeme ostatní suroviny, 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit
  3. Vykynuté těsto vyválíme na plech, potřeme náplní
  4. naskládáme nakrájené švestky, můžeme posypat drobenkou a necháme 15 minut odpočívat.
  5. Mezi tím si nahřejeme troubu na 160° C. Pečeme asi 30 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Kynutý koláč se švestkami a mákem

Andrea P.

Sdílet tento recept

Skořicové spirály


Dáte receptu 5 hvězdiček?
[Celkem: 0 Average: 0]
Vytisknout recept
Skořicové spirály
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na potírání:
Na posypávání:
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 1-2 hodiny
Porce
osob
Suroviny
Na potírání:
Na posypávání:
Pokyny
  1. Kvásek: do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vykynout
  2. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Z každé půlky vyválíme obdélník, potřeme zchladlým rozpuštěným máslem, posypeme cukrem se skořicí, nakrájíme na 12 proužků, stočíme do spirály a naskládáme do máslem vymazaných forem na muffiny. Necháme chvilku kynout a pečeme na 160°C asi 20 minut. Ihned po vyndání z trouby potřeme horkým rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Skořicové spirály

Andrea P.

Sdílet tento recept

Celozrnné špaldové housky

Celozrnné špaldové housky


Dáte receptu 5 hvězdiček?
[Celkem: 0 Average: 0]
Vytisknout recept
Celozrnné špaldové housky
Nejsou moc křupavé, ale nadýchané a vláčné
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 15-20 minut
Porce
osoby
Suroviny
Těsto:
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 15-20 minut
Porce
osoby
Suroviny
Těsto:
Pokyny
  1. Kvásek: Do 100 ml vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr, rozmícháme a necháme vykynout kvásek.
  2. Všechny suroviny i s kváskem smícháme, uhněteme vláčné těsto, které necháme 1-2 hod. (podle teploty kynutí) vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 kousků, dále každý kousek na 3, vyválíme válečky a upleteme copánky – houstičky. Přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut vykynout. Pak potřeme bílkem s olejem, posypeme solí a dle chuti např. kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 15 – 20 min.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Celozrnné špaldové housky

Andrea P.

Sdílet tento recept