Vánočka mojí maminky

Vytisknout recept
Vánočka
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 60 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Na vánočku
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 60 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Na vánočku
Pokyny
  1. Připravíme si kvásek z droždí, který přidáme se všemi ingrediencemi a vypracujeme těsto. Těsto musí být tužší, jestli se stále lepí k míse, přidáme mouku. Těsto se potom nepodsypává, proto nesmí lepit. Necháme kynout 60 minut. Těsto si rozdělíme na devět dílů. Pleteme spodní část ze čtyř válečků, druhý ze tří a vršek je ze dvou válečků. Tyto konce přehneme přes okraj a dáme do spodku vánočky. Potřeme rozšlehaným bílkem a poklademe mandlemi. Prvních pět minut pečeme na 200 °C, pak stáhneme na 160 °C a pečeme 55 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Vánočka mojí maminky

Nechte si chutnat, Markéta

Sdílet tento recept
Rubriky: Nezařazené

Špaldový koláč s tvarohem a hruškami

Vytisknout recept
Špaldový koláč s tvarohem a hruškami
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut péct
Porce
lidí
Suroviny
Těsto
Náplň
Hrušky
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 30 minut péct
Porce
lidí
Suroviny
Těsto
Náplň
Hrušky
Pokyny
  1. Vyhněteme všechny ingredience na těsto a hotové těsto upěchujeme do koláčové formy. Nezapomeňte zvednout okraje. Ingredience na náplň všechny společně vyšleháme a nalijeme na těsto. Mezitím si připravíme hrušky. Rozpůlíme je podélně, zbavíme jadřinců a nařizneme na hřbetu. Dáme povařit se všemi uvedenými surovinami, zhruba 3 minuty a poklademe na tvarohovou náplň. Pečeme zhruba 30 minut při 160 °C.
Poznámky k receptu

 

Přeji vám krásné podzimní dny, Markéta

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Špaldový koláč s tvarohem a hruškami

 

Sdílet tento recept

Loupáky metodou tang zhong


Vytisknout recept


Loupáky metodou tang zhong

Porce
lidi


Suroviny
Tang zhong

Těsto

Porce
lidi


Suroviny
Tang zhong

Těsto


Pokyny
  1. Nejdříve si připravíme tang zhong.
    V malém kastrůlku promícháme mouku s vodou. Mícháme a zahříváme 2 - 3 minuty, až směs zhoustne. Přendáme do mističky a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme vystydnout na pokojovou teplotu.

    Poté se všechny ingredience smíchájí, včetně směsi tang zhong. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout zhruba 60 - 90 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 kousků, ze kterých vyválíme trohúhelníky a srolujeme do tvaru rohlíku.

    Vyválené loupáky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech, necháme ještě vykynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem.

    Pečeme 10 - 12 minut při teplotě 220 °C


Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Loupáky metodou thang zhong

Nechte si chutnat, Markéta


Sdílet tento recept

Maková bábovka se švestkami

Vytisknout recept
Maková bábovka se švestkami
Doba přípravy 10 min
Doba vaření 45 minut péct
Porce
lidí
Suroviny
Doba přípravy 10 min
Doba vaření 45 minut péct
Porce
lidí
Suroviny
Pokyny
  1. Vejce s cukrem vyšleháme do hladké pěny. Smícháme mletý mák s moučkovým cukrem. Všechny suroviny smícháme. Vylijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Nakonec přidáme švestky. Pečeme cca 45 minut při 170 - 180 °C. Vyzkoušíme špejlí. Po vychladnutí vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Maková bábovka se švestkami

Přeji vám dobrou chuť, Markéta

Sdílet tento recept

Bábovka s čokoládou a oříšky

bábovka s čokoládou a oříšky


Vytisknout recept
Bábovka s čokoládou a oříšky
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 60 min péct
Porce
bábovka
Suroviny
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 60 min péct
Porce
bábovka
Suroviny
Pokyny
  1. Nejdříve vyšleháme vejce s cukrem. Postupně přidáme mouku s práškem do pečiva, olej a mléko. Nakonec vmícháme oříšky a čokoládu. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180°C cca 60 minut, ve střední poloze.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Bábovka s čokoládou a oříšky

Dobrou chuť, Markéta

Sdílet tento recept

Marmeláda z arónie

Marmeláda z arónie


Vytisknout recept
Marmeláda z arónie
Marmeláda se dá používat i jako ala brusinky, místo pečeného čaje na přípravu čaje, ale vynikající je na lívanečky nebo do jogurtu a podobně
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Porce
Suroviny
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Porce
Suroviny
Pokyny
  1. Arónii rozmixujeme nebo semeleme, přidáme skořici, hřebíček a pak už postupujeme dle návodu na obalu přípravku na marmelády. Na 4 kg arónie stačí jen 2 přípravky, protože obsahuje pektin.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Marmeláda z arónie

Andrea P.

Sdílet tento recept