Hovězí pečeně na zelenině s rýží

Hovězí pečeně na zelenině s rýží


Vytisknout recept
Hovězí pečeně na zelenině s rýží
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 90 minut
Porce
osob
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 90 minut
Porce
osob
Pokyny
  1. Maso polovinou špeku prošpikujeme, osolíme, opeříme, v pánvi na sádle ze všech stran opečeme a přendáme do pekáče. Do pánve přidáme zbytek nakrájeného špeku a spolu s cibulí opečeme. Pak přidáme nakrájenou zeleninu, mletou červenou papriku, protlak, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a povaříme. Nalijeme do pekáče k masu, přiklopíme a pečme na 220°C asi hodinu až dvě podle velikosti masa.
  2. Poté maso vyjmeme, omáčku dáme do hrnce, můžeme dle potřeby zahustit moukou, povaříme, rozmixujeme nebo propasírujeme (ale nemusíme).
  3. Jako přílohu jsem zvolila rýži basmati, ale hodí se i knedlík nebo těstoviny.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Hovězí pečeně na zelenině s rýží

Andrea P.

Sdílet tento recept

Slaný koláč ze špaldové mouky s Ajvarem

Slaný koláč ze špaldové mouky s Ajvarem


Vytisknout recept
Slaný koláč ze špaldové mouky s Ajvarem
Ajvar pochází ze srbské kuchyně. Jedná se o čalamádu (zeleninovou přílohu - pomazánku) z červených paprik, lilku, česneku, rajčat, chilli a koření.
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Porce
osob
Suroviny
Na těsto:
Na koláč:
Na posypání:
Na pokapání:
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Porce
osob
Suroviny
Na těsto:
Na koláč:
Na posypání:
Na pokapání:
Pokyny
  1. Všechny suroviny smícháme dohromady a vyšleháme hladké těsto, které nalijeme na plech s pečícím papírem. Na těsto natřeme zeleninovou smět, posypeme nastrouhaným sýrem a rozmarýnem. Pokapeme olejem a pečeme na 170°C asi 20 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Slaný koláč ze špaldové mouky s Ajvarem

Andrea P.

Sdílet tento recept

Gnocchi se špenátem a medvědím česnekem

Gnocchi se špenátem a medvědím česnekem


Vytisknout recept
Gnocchi se špenátem a medvědím česnekem
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
osoby
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 15 minut
Porce
osoby
Pokyny
  1. Ve větší pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme najemno nakrájené cibulky a opečeme. Přidáme utřený česnek, listový špenát, pokrájený medvědí česnek a chviličku podusíme. Ve smetaně rozmícháme mouku, přes sítko nalijeme do pánve, osolíme, opeříme, dáme špetku muškátového oříšku a chvilku povaříme. Na závěr přidáme gnocchi, promícháme, prohřejeme a podáváme.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Gnocchi se špenátem a medvědím česnekem

Andrea P.

Sdílet tento recept

Lilkové chuťovky

Lilkové chuťovky

Lilkové chuťovky


Vytisknout recept
Lilkové chuťovky
Lilkové chuťovky
Doba přípravy 15 min
Doba vaření 5 min
Doba nečinnosti 35 min
Porce
Suroviny
Suroviny:
Na smažení:
Doba přípravy 15 min
Doba vaření 5 min
Doba nečinnosti 35 min
Porce
Suroviny
Suroviny:
Na smažení:
Lilkové chuťovky
Pokyny
  1. Lilek omyjeme a oloupeme.
  2. Nakrájíme na plátky asi půl cm silné.
  3. Plátky z obou stran osolíme, rozložíme na tácek vyložený ubrousky a necháme 30 minut, až na povrchu vystoupí kapičky vody.
  4. Poté plátky ubrouskem osušíme a následně pomalu osmažíme dozlatova.
  5. Ubrouskem odsajeme přebytečný tuk.
  6. Plátky rozložíme na talíř, potřeme prolisovaným česnekem a zakapeme citronovou šťávou.
  7. Zdobíme rajčátky, petrželí, zakysanou smetanou nebo jogurtem.
    Lilkové chuťovky
  8. Podáváme s opečenými tousty.
  9. Přeji dobrou chuť! ..Reny
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Lilkové chuťovky

Sdílet tento recept

Bramborák s houbovou směsí


Vytisknout recept
Bramborák s houbovou směsí
Doba přípravy 30 min
Doba vaření 30 min
Porce
osob
Doba přípravy 30 min
Doba vaření 30 min
Porce
osob
Pokyny
  1. Syrové brambory nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu a ze všech ingrediencí vymícháme těsto. Bude-li se nám zdát husté, poředíme mlékem, opačně můžeme přidat mouku na zahuštění. Smažíme na oleji u obou stran. Na houbovou směs: Očištěné, pokrájené houby dáme na pánev na zpěněnou cibulku a chvilku podusíme. Podáváme jako přílohu k bramborákům.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Bramboráky s houbovou směsí

Přeji Vám dobrou chuť, Markéta

Sdílet tento recept

Gratinované brambory

Gratinované brambory


Vytisknout recept
Gratinované brambory
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 40 minut
Porce
osob
Suroviny
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 40 minut
Porce
osob
Suroviny
Pokyny
  1. Nejprve si v kastrůlku svaříme smetanu, mléko, sůl a mletý muškátový oříšek. Necháme částečně vychladit.
  2. Brambory oškrábeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky brambor osolíme, přidáme mletý pepř, prolisovaný česnek a promícháme.
  3. Brambory vrstvíme s cibulí do vyššího máslem vymazaného pekáčku. Završíme plátky brambor, zalijeme uvařenou smetanou a zapékáme v předehřáté troubě na 180°C asi 30-40 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Gratinované brambory

Andrea P.

Sdílet tento recept

Grilované plněné žampiony

Grilované plněné žampiony

Grilované plněné žampiony


Vytisknout recept
Grilované plněné žampiony
Grilované plněné žampiony
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 10 min
Porce
osoby
Suroviny
Bylinkové máslo:
Balzamikové glazé:
Na ozdobu:
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 10 min
Porce
osoby
Suroviny
Bylinkové máslo:
Balzamikové glazé:
Na ozdobu:
Grilované plněné žampiony
Pokyny
Žampiony:
  1. Žampiony si očistíme, vydlabeme nožičky a potřeme bylinkovým máslem ze všech stran a položíme na plech anebo na zapékací pekáček.
Bylinkové máslo:
  1. Do misky si dáme máslo a v mikrovlnce roztavíme anebo na ohni v rendlíčku. Promícháme s prolisovaným česnekem a nasekanou petrželkou.
  2. Žampiony naplníme rajčátky a mozzarellou a dáme do trouby na teplotu- gril. Grilujeme mírně dozlatova cca 8 minut.
Balzamikove glazé:
  1. Mezitím si připravíme balzamikove glazé. Do rendlíčku nalijeme balzamikový ocet, přisypeme cukr a pozvolna mícháme, až nám glazé zkaramelizuje.
  2. Na talíři žampiony pokapeme balzamikovým glazé a posypeme nasekanou bazalkou. Můžete mírně posolit.
Poznámky k receptu

Přeji dobrou chuť! ..Reny

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Grilované plněné žampiony

Sdílet tento recept

Indická černá čočka

Indická černá čočka

Indická černá čočka


Vytisknout recept
Indická černá čočka
Indická černá čočka
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 45 min
Porce
osoby
Suroviny
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 45 min
Porce
osoby
Suroviny
Indická černá čočka
Pokyny
Čočka:
  1. Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme do měkka. (Vaří se přibližně cca 20- 30 minut).
Omáčka:
  1. Ve velké pánvi si rozpustíme máslo Ghee. Přidáme kmín, kardamom, hřebíčky, skořici, bobkový list a mícháme na kašičku. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a pozvolna restujeme dozlatova. Poté si vyndáme hřebíčky a bobkový list.
  2. Oloupaný zázvor a česnek prolisujeme a přihodíme k cibulce.
  3. Zalijeme rajčatovým pyré a povaříme cca 15 minut na mírném ohni.
  4. Kdo má rád ostřejší jídla, přidá i chilli papričku.
  5. Mezitím se nám uvařila čočka, tak ji přidáme k rajčatové omáčce i s vývarem, chvilku povaříme a na konec vlijeme na zjemnění smetanu.
  6. Omáčka by měla být tak akorát, ne moc hustá a ani ne moc řídká.
Příloha a zdobení:
  1. Podáváme s rýží a ozdobíme koriandrem.
Poznámky k receptu

Přeji dobrou chuť! ..Reny

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Indická černá čočka

Sdílet tento recept