

Doba přípravy | 10 minut |
Doba vaření | 45 minut pečení |
Doba nečinnosti | 60 + 60 minut |
Porce |
osoby
|
Suroviny
- 150 gramů žitné mouky
- 350 gramů pšeničné hladké mouky
- 1 lžička cukru krupice
- 1,5 lžičky soli
- 1 balíček žitného sušeného kvásku
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 lžičky celého kmínu
- 400 ml vlažné vody
Suroviny
|
![]() |
Pokyny
- Všechny sypké suroviny smícháme a postupně přiléváme vlažnou vodu. Těsto důkladně vyhněteme a necháme pod utěrkou a na teplém místě hodiny kynout. Po vykynutí těsto znovu prohněteme a přeneseme do formy (ošatky). Formu vyložíme pečícím papírem, ošatku pomoučíme. Potřeme vodou, podélně nařízneme a můžeme posypat tím, co máme rádi. Já použila lněné semínko. Necháme ještě hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 15 minut. Poté stáhneme teplotu na 190 °C a dalších 30 minut pečeme. Necháme vychladnout. Na fotce s mrkvovo-celerovou pomazánkou, kterou také najdete na našem webu.
Poznámky k receptu
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi i na našich FB stránkách: Domácí kváskový chléb
Sdílet tento recept