
Celozrnné špaldové housky

Doba přípravy | 20 minut |
Doba vaření | 15-20 minut |
Porce |
osoby
|
Suroviny
Těsto:
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 250-300 ml vlažné vody
- 1/2 kostky droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku kmínu celého
- 1 ks žloutek
- 100 ml oleje (slunečnicový nebo olivový)
- 2 lžíce tvarohu nebo hustého jogurtu
Na potření:
Suroviny
Těsto:
Na potření:
|
![]() |
Pokyny
- Kvásek: Do 100 ml vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr, rozmícháme a necháme vykynout kvásek.
- Všechny suroviny i s kváskem smícháme, uhněteme vláčné těsto, které necháme 1-2 hod. (podle teploty kynutí) vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 kousků, dále každý kousek na 3, vyválíme válečky a upleteme copánky – houstičky. Přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut vykynout. Pak potřeme bílkem s olejem, posypeme solí a dle chuti např. kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 15 – 20 min.
Poznámky k receptu
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Celozrnné špaldové housky
Andrea P.
Sdílet tento recept