
Koláčky plněné karamelovou hruškou

Doba přípravy | 40 minut |
Doba vaření | 15 minut |
Porce |
kusů
|
Suroviny
Těsto:
- 600 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 150 ml vlažného mléka
- 200 g tuku (másla nebo Hery)
- 1 ks Vanilkový cukr
- 2 ks žloutky
- 1 špetku soli
- 2 špetky strouhané citronové kůry
Kvásek:
- 1 kostku droždí (42 g)
- 100 ml vlažného mléka
- 1 lžíci krupicového cukru
- 1 lžíci hladké mouky
Náplň:
- 1 a 1/2 kg hrušek zralých
- 5 lžic krupicového cukru
- 1 ks Vanilkový cukr
Dále:
- 1 ks vejce na potření
Drobenka:
- 30 g másla změklého
- 5 lžic polohrubé mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíci mletých vlašských ořechů
Na posypání:
Suroviny
Těsto:
Kvásek:
Náplň:
Dále:
Drobenka:
Na posypání:
|
![]() |
Pokyny
- Začneme přípravou kvásku: do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, promícháme a necháme vzejít.
- Kvásek přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme vláčné těsto, které se nelepí. Necháme ho na teplém místě vykynout.
- Mezitím si připravíme drobenku – vše smícháme a náplň: hrušky zbavíme slupky i jadřince, nakrájíme na malé kousky. Pánev necháme trochu nahřát, nasypeme cukr, který když se rozpustí a začne hnědnout, zasypeme hruškami, přidáme vanilkový cukr a za občasného míchání povaříme – necháme vyvařit šťávu. Trvá to asi 20 minut. Ke konci hlídáme a stále mícháme, aby se hrušky nepřipálily. Přendáme na talíř a necháme vychladit.
- Vykynuté těsto rozdělíme napůl, vyválíme a nakrájíme na 16 čtverečků (celkem bude 32 koláčků). Dáme lžičku vychlazené náplně.
- Zabalíme, přendáme na plech s pečícím papírem, trochu rozplácneme, potřeme vejcem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C dorůžova.
- Ihned po vyndání z trouby pokapeme horkým máslem s rumem a pocukrujeme.
Poznámky k receptu
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Koláčky plněné karamelovou hruškou
Andrea P.
Sdílet tento recept