
Jablečný zákusek

Doba přípravy | 30 minut |
Doba vaření | 30 minut |
Porce |
osob
|
Suroviny
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 ks vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku bílého jogurtu
- 1 ks prášek do pečiva
- 1/2 ks vanilkového cukru
- 1 špetku soli
- trochu strouhané citronové kůry
Náplň:
- 1200 g nastrouhaných jablek (cca 1.500 g v celku)
- 600 ml jablečného džusu 100 %
- šťávu z půlky citronu
- 2 ks vanilkové pudinkové prášky
- 1/2 ks vanilkového cukru
- 1 lžičku skořice
- 6 lžic krupicový cukr dle chuti
Na dokončení:
- 500 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 ks ztužovač šlehačky
- sladké kakao na posypání (např. Granko)
Suroviny
Těsto:
Náplň:
Na dokončení:
|
![]() |
Pokyny
- Suroviny na těsto vyšleháme dohromady, nalijeme do vyššího plechu, který před tím vyložíme pečícím papírem. Pečeme na 170°C asi 20 minut.
- Než se korpus upeče, připravíme si náplň:
- jablka umyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Jablka dáme do hrnce a ihned promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědly. Podlijeme polovinou džusu (300 ml), přidáme vanilkový cukr, krupicový cukr, skořici a chvilku podusíme – asi jen 3 - 5 minut, aby se jablka nerozvařila. Ve zbytku džusu rozmícháme pudinkové prášky, nalijeme na jablka a minutu povaříme. Necháme chvilku vychladit a rozetřeme na vychlazený korpus.
- Po úplné zchladnutí jablečné náplně rozetřeme ušlehanou šlehačku se ztužovačem, posypeme kakaem a necháme v chladu pár hodin uležet.
Poznámky k receptu
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Jablečný zákusek
Andrea P.
Sdílet tento recept