Pickles (kvašená zelenina)

Vytisknout recept
Pickles - kvašená zelenina
Poznámky k receptu

Veškerou zeleninu nakrouháme (nastrouháme) a přidáme sůl s kmínem. Zamícháme a necháme odstát cca 2 h. Poté přeložíme do soudku na kvašení a necháme 4-6 dní kvasit. Kvašení ukončíme přeložením do sklenic a uschováním v lednici. Pozn. Uvedené množství soli a kmínu je na cca 1 kg zeleniny. Zeleninu si samozřejmě volíme podle sebe, my nejčastěji děláme právě tento typ kvašáku. V tomto počasí je pickles výbornou volbou a přílohou. Tak ať se nám nemoci vyhýbají. Dobrou a zdravou chuť, Markéta   K tomuto receptu se můžete vyjádřit na našich fb stránkách: Pickles (kvašená zelenina)

Sdílet tento recept

Nadýchaný perník

Vytisknout recept
Nadýchaný perník
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 25-30 minut péct
Porce
osob
Suroviny
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 25-30 minut péct
Porce
osob
Suroviny
Pokyny
  1. Nejdříve vyšleháme vejce s cukrem do hladké pěny. Poté přimícháme zbylé suroviny a vyšleháme v hladké těsto. Hotové těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Pečeme na 180 °C cca 25 minut. Můžeme namazat marmeládou, polít čokoládou. Já přidala ještě kokos. Uvedené množství je na velký pekáč.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit i v diskuzi na FB stránce: Nadýchaný perník

Přeji dobrou chuť, Markéta

Sdílet tento recept

Domácí kváskový chléb

Vytisknout recept
Domácí kváskový chléb
Kvásek jsem použila sušený.
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 45 minut pečení
Doba nečinnosti 60 + 60 minut
Porce
osoby
Suroviny
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 45 minut pečení
Doba nečinnosti 60 + 60 minut
Porce
osoby
Suroviny
Pokyny
  1. Všechny sypké suroviny smícháme a postupně přiléváme vlažnou vodu. Těsto důkladně vyhněteme a necháme pod utěrkou a na teplém místě hodiny kynout. Po vykynutí těsto znovu prohněteme a přeneseme do formy (ošatky). Formu vyložíme pečícím papírem, ošatku pomoučíme. Potřeme vodou, podélně nařízneme a můžeme posypat tím, co máme rádi. Já použila lněné semínko. Necháme ještě hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 15 minut. Poté stáhneme teplotu na 190 °C a dalších 30 minut pečeme. Necháme vychladnout. Na fotce s mrkvovo-celerovou pomazánkou, kterou také najdete na našem webu.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi i na našich FB stránkách: Domácí kváskový chléb

Sdílet tento recept

Čokoládový dort

Vytisknout recept
Čokoládový dort
Doba přípravy 45 minut
Porce
osob
Suroviny
Těsto
Kakaový krém
Doba přípravy 45 minut
Porce
osob
Suroviny
Těsto
Kakaový krém
Pokyny
  1. Nejdříve si smícháme všechny sypké ingredience, poté tekuté. Nakonec vše spojíme ve vláčné těsto. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 175 °C cca 30 - 40 minut. Záleží, jak máme velkou formu. Vyzkoušíme špejlí. 🙂 Necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Vychladlý korpus prokrojíme, pomažeme krémem, opět spojíme a zbylým krémem pomažeme celý dort. Zdobíme podle své fantazie. Tento dort vyráběla má dcera pro svého přítele, který má rád všechny "Kinder" věci. Zde ozdobeno ještě belgickými pralinkami.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Čokoládový dort

Sdílet tento recept

Chodské koláče

Vytisknout recept
Chodské koláče
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Náplně
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 20 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Náplně
Pokyny
  1. Necháme vzejít droždí, které přimícháme ke všem surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout. Z této dávky jsem udělala osm menších koláčů - dva na plech. Vytvarujeme koláč (snažila jsem se 😀 ), zvedneme okraje a plníme tak, jak máme rádi. Jsou to mé první koláče, je to na nich vidět. Ale slibuju, že se budu zlepšovat. Pekla jsem na 160 °C, zhruba 20 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také v diskuzi na našich FB stránkách: Chodské koláče

Sdílet tento recept
Rubriky: Nezařazené

Vánočka mojí maminky

Vytisknout recept
Vánočka
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 60 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Na vánočku
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 60 minut péct
Doba nečinnosti 60 minut kynutí
Porce
lidi
Suroviny
Těsto
Na vánočku
Pokyny
  1. Připravíme si kvásek z droždí, který přidáme se všemi ingrediencemi a vypracujeme těsto. Těsto musí být tužší, jestli se stále lepí k míse, přidáme mouku. Těsto se potom nepodsypává, proto nesmí lepit. Necháme kynout 60 minut. Těsto si rozdělíme na devět dílů. Pleteme spodní část ze čtyř válečků, druhý ze tří a vršek je ze dvou válečků. Tyto konce přehneme přes okraj a dáme do spodku vánočky. Potřeme rozšlehaným bílkem a poklademe mandlemi. Prvních pět minut pečeme na 200 °C, pak stáhneme na 160 °C a pečeme 55 minut.
Poznámky k receptu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Vánočka mojí maminky

Nechte si chutnat, Markéta

Sdílet tento recept
Rubriky: Nezařazené