Kde se vzal, tu se vzal brunch!

Snídaně na vidličku, velká snídaně i tak lidé říkají brunchi. V podstatě jde o jídlo, které nahradí snídani i oběd. Kde se vzal brunch, co se od něj očekává a jak ho pozvednout na vyšší úroveň?

O původu brunche se dají vést jisté debaty, jinak je tomu ovšem s názvem, ten pochází ze spojení dvou anglických slov – breakfast a lunch. Některé prameny říkají, že první brunche si dávali lidé v Anglii v neděli, když se vraceli ze mše. Na snídani bylo pozdě a na oběd brzy, tak si restauratéři vymysleli kompromis.

Jiné prameny zase za autora považují spisovatele Guye Beringera, který v roce 1895 v britském časopise Hunter’s Weekly vydal článek, jehož hlavní myšlenkou bylo, že pozdější vstávání ve spojení s vhodným jídlem udělá dobře všem, kteří to v sobotu večer přehnali s alkoholem. O vznik brunche se tedy podle něj zasloužila kocovina.

Cesta do Ameriky

Ať už to bylo jakkoliv, brunch se rychle přesunul přes oceán do USA, kde zdomácněl. V počátcích se proslavil hlavně na jihu Spojených států, konkrétně v New Orleans. V té době se ještě označoval jako „druhá snídaně“ a v přípravě byly patrné francouzské vlivy.

Postupně podniků, kde se podával brunch přibývalo a lidé si v nich mohli pochutnat na francouzském toustu, vejcích Benedikt, omeletách s mořskými plody, vejci Sardou a jiných místních specialitách.

Netrvalo dlouho a brunch se dostal až do New Yorku, kde si hodně polepšil. Stal se tu jedním ze symbolů prestiže a elity. Dnes ho lidé vyhledávají především pro mix pohodlí, zábavy a netradičních chuťových kombinací.

Zpátky do Evropy

Postupně se brunch vrátil zpět do Evropy a postupně se šířil, až se dostal až k nám. Jistou zásluhu na tom nesou i Češi, kteří hodně cestují a zvyky si přivážejí domů. Prostřednictvím brunche se totiž dají i poznávat nové chutě a cizí kuchyně. Během pár hodin můžete ochutnat řadu exotických jídel, brunch totiž nabízí na rautech až dvacet různých pokrmů.

Zajít si tedy můžete na brunch mexický, řecký, thajský, indický, japonský, francouzský či rakouskouherský. Tomu samozřejmě odpovídají i pochoutky, které se servírují. Brunchům by měla vládnout uvolněná atmosféra – při jídle se neustále mluví, hosté si chodí přidávat a děti si hrají.

Tím, jak roste obliba víkendových brunchů, roste i jejich nabídka, zatímco dříve jste na něj museli jít do luxusního hotelu, dnes si ho můžete dát i ve své oblíbené kavárně, restauraci nebo doma. Vedle jídla je podstatnou složkou brunche zábava a setkávání s přáteli či rodinou.

Pokud ho chcete uspořádat doma, připravte si hodně nádobí a také zvolte prostor, kde se bude brunch odehrávat. Pak už jen stačí připravit jídlo a pozvat hosty.

Menu na brunch

Při chystání prvního brunche začněte něčím jednodušším a postupně můžete přidávat na obtížnosti i rozmanitosti chodů. V každém případě se držte toho, že budete během brunche podávat teplé i studené pokrmy. Chybět by nemělo pečivo, variace sýrů a uzenin, vejce na několik způsobů, pomazánky a zelenina. Na rautový stůl jistě patří i zeleninové a ovocné saláty a quiche. Zapomenout byste neměli na sladkou tečku v podobě palačinek, lívanců nebo vaflí. K pití připravte kávu, čaj, vodu, ovocné šťávy a případně i koktejly.

Zdroj obrázku:
simona pilolla 2 / Shutterstock.com

_

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 1 Average: 4]
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Roman Viták. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.