Vdolky, vdolečky

Vdolky, vdolečky

500 g polohrubé mouky
50 g krupicového cukru
50 g rozpuštěného másla
120 ml vlažného mléka
špetku soli
trochu citronové kůry
lžíci rumu
2 žloutky
Kvásek: 20 g droždí, 100 ml vlažného mléka, 1 lžíci polohrubé mouky, 1 lžíci krupicového cukru
povidla a tvaroh (měkký tvaroh + smetanu + vanilkový cukr = vyšlehat)

Nejprve si připravíme kvásek: rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, mléko, zamícháme a necháme vykynout. Kvásek přidáme k ostatním surovinám a uhněteme vláčné těsto, které necháme hodinu vykynout. Těsto poté vyválíme a vykrájíme kolečka, které necháme ještě 20 minut vykynout. Do každého kolečka vytlačíme důlek (např. malou skleničkou „panákem“ nebo víčkem) a vkládáme do většího množství horkého oleje nejprve důlkem dolů. Smažíme z obou stran. Vdolky dáme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk a pak zdobíme tvarohem a povidly.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moučníky a jeho autorem je Andrea Paskerová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.