Vánočka s makovou náplní

Vánočka s makovou náplní

Vánočka s makovou náplní

video popis níže

Těsto:
700 g polohrubé mouky
špetku soli
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
citronovou kůru
½ másla (125 g)
2 žloutky
250 ml vlažného mléka
(cca 100 ml mléka použijeme na kvásek)

Kvásek:
42 g droždí
2 lžičky krupicového cukru
100 ml vlažného mléka

Náplň:
250 – 300 ml mléka
200 g mletého máku
moučkový cukr dle chuti
1 lžičku skořice
citronovou kůru

na potření: 1 vejce + 1 lžíci oleje
na posypání: celý mák a po upečení moučkový cukr

Nejprve si připravíme kvásek: do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a rozmícháme na kašičku. Přimícháme vlažné mléko, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Mezitím si připravíme těsto: do mísy nasypeme mouku, špetku soli, cukry, promícháme. Do sypké směsi uděláme důlek, nastrouháme cit.kůru, přidáme rozpuštěné vychlazené máslo, 2 žloutky, zbytek vlažného mléka (150ml) a uhněteme těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě vykynout (přibližně 60-90 min).
Připravíme si náplň, aby nám vystydla: do kastrůlku dáme mléko (250 ml) a přivedeme k varu. Přidáme ostatní suroviny a podle potřeby přidáme mléko – musí vzniknout kašička. Chvilku povaříme a odstavíme.
Vykynuté těsto rozválíme na velký obdélník, nakrájíme na 5 dlouhých plátů. Na každý plát těsta naneseme pomocí pytlíku vychlazenou náplň a zatočíme to ruličky (asi jako závin). Ze tří upleteme cop a přendáme na plech s pečícím papírem. Prostředek copu stlačíme a usadíme stočený cop ze dvou dílů. Konce ohneme pod vánočku, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem s olejem, povrch propícháme vidličkou, posypeme mákem a pečeme na 160-170°C asi 40 minut. Po upečení pocukrujeme a necháme zcela vystydnout.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Vánočka s makovou náplní

Andrea P.

Podívejte se také na Vánočka ze šesti


Připojte se k nám na Facebooku: