Zemiakové lokše

Zemiakové lokše

Zemiakové lokše

(bramborové lokše – slovenský recept)

Brambory, hladkou mouku a sůl
Na potření: máslo nebo sádlo
Na naplnění: povidla, mletý mák a moučkový cukr

Brambory si uvaříme ve slupce nejlépe den předem, oloupeme a nastrouháme najemno. Osolíme a přisypáváme mouku dle potřeby… množství je velice orientační – měla jsem 800g nastrouhaných brambor a mouky jsem dala asi 350 g a asi půl lžičky soli.

Zemiakové lokše - postup

Zemiakové lokše – postup

Z těsta na pomoučněné desce vyvalujeme tenoučké placky a pečeme nasucho z obou stran přímo na plotně nebo na pánvi. Při pečení se těsto nafukuje, tak pomocí obracečky uplácáváme. Po opečení ihned potřeme z obou stran rozehřátým máslem nebo sádlem.
Jako náplň se dá použít cokoliv sladkého nebo slaného. Já jsem použila tradiční náplň: potřela jsem domácími povidly, posypala mletým mákem s moučkovým cukrem.
Lokše podávají i jako příloha – všude tam, jako například bramborový knedlík

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Zemiakové lokše

Andrea P.

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 6 Average: 3.8]