600 g hladké mouky
½ lžičky soli
150 g moučkového cukru
200 ml vlažného mléka
40 g droždí
1 lžíci krupicového cukru
4 žloutky
½ másla
lžičku medu
špetku mletého muškátového květu
lžíci nastrouhané citrónové kůry
hrst rozinek předem namočených v rumu
Dále: vejce na potření
oloupané, nasekané mandle na posypání
moučkový cukr na pocukrování
Nejprve si připravíme kvásek: kostku droždí rozdrobíme do velkého hrnečku, přidáme lžíci krupicového cukru a promícháme. Po chvilce se začne droždí rozpouštět, zalijeme částí vlažného mléka, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.
Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme nakynutý kvásek a uhněteme těsto. Pokud je moc tuhé, přidáme mléko, pokud je řídké přidáme mouku.
Těsto dáme na hodinu na teplé místo vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, z každého vyválíme dlouhý váleček a upleteme vánočku ze šesti (- pro videonávod
Přendáme a plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme půl hodinu kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme na 160°C dozlatova. Necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.