Cibulový pšenično-žitný chléb

Cibulový pšenično-žitný chléb

Cibulový pšenično-žitný chléb

300 g pšeničné chlebové mouky
300 g celozrnné žitné mouky
250 ml vlažné vody
50 ml vlažného mléka
1 sušené droždí
2 lžičky soli
3 lžičky celého kmínu
½ lžičky mletého koriandru
2 větší cibule
olej

Cibulový pšenično-žitný chléb - postup

Cibulový pšenično-žitný chléb – postup

nejprve si na oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájené cibule a necháme vychladit. Mezitím si smícháme mouky s droždím, přidáme sůl, kmín, koriandr a promícháme. Do směsi uděláme důlek a do něj nalijeme vodu s mlékem, přidáme vychlazenou cibulku bez oleje (přebytečný olej slijeme) a uhněteme hutnější chlebové těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout hodinu a půl. Těsto na lehce pomoučněné desce prohněteme, uděláme kulatý bochánek, vložíme do pomoučněné ošatky, přikryjeme utěrkou a necháme opět na teplém místě kynout hodinu a půl.
Troubu předehřejeme na 250°C i s plechem na kterém budeme chleba péct. Vykynutý chléb z ošatky vyklopíme na pečící papír a potřeme vodou. Chléb s papírem oparně přendáme na horký plech a ihned vložíme do trouby. Na 250°C pečeme asi 5 minut a pak teplotu snížíme na 180-200°C a pečeme 50-60 minut. Upečený a vychlazený chléb uchováváme zabalený do látkové utěrky (ne v mikrotenovém sáčku!), vydrží dobrý dokud ho nesníte 😉

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Cibulový pšenično-žitný chléb

Andrea P.

Dáte receptu 5 hvězdiček?
[Celkem: 4 Average: 4]