Babiččin tažený štrúdl

Babiččin tažený štrúdl

Babiččin tažený štrúdl

Na 4 nohavice štrúdlu:
500 g hladké mouky
+ mouku na podsypání
špetku soli
200 ml vlažné vody
2 vejce
4 lžíce oleje
1 lžíci octa

Babiččin tažený štrúdl - postup

Babiččin tažený štrúdl – postup

Náplň:
2 kg jablek
4 hrsti strouhanky
4 hrsti vlašských ořechů
4 lžíce krupicového cukru
4 lžíce vanilkového cukru
4 lžíce medu
4 malé lžičky mleté skořice
Kdo má rád může přidat rozinky předem namočené v rumu
Dále: 150 g rozpuštěného másla
a moučkový cukr na posypání

Nejprve si zaděláme těsto: mouku promícháme se špetkou soli, uděláme důlek a přidáme vodu, vejce, ocet a olej. Vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí (dle potřeby můžeme přidat vodu nebo naopak mouku). Těsto rozdělíme na 4 kousky, uděláme bochánky, dáme na pomoučněnou desku, přikryjeme nahřátým hrncem a necháme půl hodiny až hodinu odpočívat.

Mezitím si připravíme náplň: strouhanku opečeme nasucho na pánvi a necháme chladnout stejně jako máslo, které rozehřejeme. Umyjeme jablka, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřinec a nastrouháme nahrubo.

Na stůl si připravíme bavlněný nebo lněný ubrus a lehce poprášíme hladkou moukou. Vždy z pod hrnce vyndáme pouze jeden bochánek těsta a ostatní necháme v teple. Těsto dáme doprostřed ubrusu, rukama trochu rozplácneme a od středu roztahujeme na tenoučkou – průsvitnou placku (pokud se někde protrhne, nevadí), kterou potřeme lehce máslem, posypeme strouhankou, čtvrtinou nastrouhaných jablek, lžící krupicového cukru i vanilkového, lžičkou skořice, pokapeme lžící medu a posypeme hrstí nasekaných ořechů. 2 okraje naproti sobě ohneme a od neohrnutého okraje začneme pomocí ubrusu rolovat štrúdl, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Když máme všechny na plechu, potřeme zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C asi na 45 minut. (já peču v horkovzdušné troubě oba plechy najednou)
Po upečení posypeme moučkovým cukrem. Po částečném vychlazení můžeme podávat

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Babiččin tažený štrúdl

Andrea P.

Podobné recepty: https://varime-doma.cz/zavin-strudl/

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 1 Average: 5]
Příspěvek byl publikován v rubrice Moučníky a jeho autorem je Andrea Paskerová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.