Dýňový chléb

Dýňový chléb
400 g hladké mouky
½ kostky droždí
1 lžičku cukru
200 ml vlažné vody
1 a ½ lžičky soli
50 g vlašských ořechů
50 g dýňového semínka
30 g slunečnicových semínek

200 g dýňového pyré – 250 g syrové nakrájené dýně hokaido a 30 g másla – v hrnci rozpustíme máslo, na másle orestujeme dýni, podlijeme vodou a dusíme asi 15 min. pak vodu slijeme, ale je škoda ji vylévat – můžeme ji použít do těsta (částečně nahradit – dolijeme na 200 ml)

Do mísy dáme mouku a sůl, promícháme a uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, pocukrujeme a nalijeme vlažnou vodu. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní suroviny a uhněteme hladké, vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě vykynout asi hodinu. Během kynutí dvakrát promícháme.
Formu na chléb vyložíme pečícím papírem, vložíme těsto a necháme ještě ½ hod. kynout. Potřeme slanou vodou, posypeme semínky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 30-40 min

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Dýňový chléb

Andrea P
(inspirace z pořadu „Kluci v akci“)