1 kg hladké mouky
220 g změklého másla
200 g cukru
1 vanilkový cukr a nebo 1 lžička vanilkové esence
250 ml smetany ke šlehání
2 žloutky
150 ml mléka
1 lžička soli
60 g čerstvého droždí
citronová kůra z jednoho citronu
(rozinky, sušené brusinky, mandle, ořechy)
1 vejce na potření
Postup:
Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Mouku s cukrem prosejeme do mísy, osolíme, přidáme vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z jednoho menšího citronu. Z mléka, droždí, lžíce cukru a trošky mouky uděláme kvásek a když vykyne, vlijeme jej do mísy. Přidáme žloutky, smetanu a nakonec rozpuštěné máslo, (rozinky, ořechy).
Vypracujeme ručně těsto (těsto musí být tužší). Dáme těsto do mísy, povrch poprášíme trochou mouky, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Nakynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vytvarujeme jeden mazanec.Oba položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed nahoře nakrojíme do kříže a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Po dvaceti minutách znovu potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky, vrátíme do trouby a dopečeme dalších asi 30 minut. Jestli jsou mazance nahoře tmavé, přikryjeme je pečícím papírem. Před koncem pečení vbodneme do bochánků v nejvyšším místě špejli a pokud se na ni už těsto nelepí, je mazanec upečený.
Přeji dobrou chuť! ..Reny
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Velikonoční mazanec
Recipe in English for our international fans: SWEET EASTER BREAD