Domácí žitný kváskový chléb

Recept mám od své sestřenice Petrušky Polákové.

domácí žitný chléb z kvásku

domácí žitný chléb z kvásku

Ač časově náročnější, výsledek stojí za to.
Nejdelší na tomto chlebu je výroba kvásku, pokud nemáme někoho, kdo nám kvásek dá.
Tedy začínáme kváskem.
50ml vlažné vody
50g hladké žitné mouky
Smícháme, přikryjeme fólií a dáme do lednice. Kvašení trvá 5-7 dní.
Když máme hotový kvásek připravíme si večer před pečením rozkvas.
Do mísy dáme:
200g žitné mouky
200ml vlažné vody
2 lžíce kvásku
Rozmícháme a necháme kynout přes noc, minimálně 12h.
Ráno odebereme 2 lžíce (kvásek) a dáme do lednice (tak máme kvásek na další použití, vydrží v lednici 2-3 týdny).
A ke zbytku rozkvasu přidáme:
150g žitné mouky
150g pšeničné (či špaldové, pohankové…)
230-250ml vlažné vody (podle použité mouky)
12g soli
4g drceného kmínu
Můžeme použít jakákoli semínka do těsta. Přikryjeme a necháme kynout pod fólií 3 hodiny.

Připravíme si formu (zapékací mísu), kterou vymažeme máslem, či sádlem. Přendáme po vykynutí těsto a dáme péct do předehřáté trouby na 250°C. Pečeme cca 25 minut.
Během pečení potíráme chléb potřený octovou vodou.

Věřím, že Vás neodradí dlouhá příprava, protože kváskový chléb, doma upečený je opravdu vynikající.

Tak ať Vám chutná, Markéta

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také v diskuzi na našich FB stránkách: Domácí žitný kváskový chléb