½ kg hrachu (žlutý nebo zelený)
3 mrkve
1 menší petržel
Kousek celeru
3 stroužky česneku
1 velkou cibuli
50 g másla
Olej
hladkou mouku
Sůl, pepř, majoránku
Hrách na pár hodin namočíme a pak ve stejné vodě uvaříme do poloměkka. Pak k hrachu přidáme nakrájenou mrkev, petržel, celer a česnek. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Na malé pánvičce rozehřejeme máslo a aby se nepřepalovalo máslo, přidáme trochu oleje, přidáme najemno nasekanou cibuli. Cibuli osmažíme, zaprášíme moukou, promícháme a přidáme do polévky. Provaříme a okořeníme majoránkou. Polévku rozmixujeme a dle chuti můžeme přecedit přes sítko.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Hrachová polévka (nejen Štědrovečerní)
Andrea P.