Šípkový likér – vánoční

 Šípkový likér – vánoční


Šípkový likér – vánoční

1 kg šípků
1 – 1 ½ l vodky nebo jiného destilátu (slivovice atd.)
Kůra z jednoho pomeranče
2 ks celé skořice a 10 ks hřebíčků
250 ml vody
250 – 350 g cukru (dle chuti i více)

Šípky očistíme – odkrojíme oba konce (stopku a zbytek květu), umyjeme, rozsekáme (můžeme i v robotu), dáme do třílitrové lahve (od okurek), přidáme dobře omytou pokrájenou pomerančovou kůru a koření a zalijeme vodkou – musí být vše ponořené!!! Necháme na chladnějším a temném místě (ne v lednici) 14 dní až měsíc louhovat – když si vzpomeneme, můžeme občas promíchat 🙂
Pak přecedíme přes plátno. Cukr převaříme s vodou, vychladíme a vše dohromady promícháme. Slijeme do lahví. Likér má žlutozlatou barvu (já mám na fotce ve štamprličce loňský a ten už je tmavší). Je to lahodné a zdravé „pití“ hlavně v době nachlazení! Šípek neprochází tepelnou úpravou, proto si uchová mnoho cenných látek a vitamínů a vylouhují se do alkoholu 🙂 Lze přidávat i do čaje 😉

Andrea P.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách:  Šípkový likér – vánoční