Zapečené těstoviny s žampiony, špenátem a hovězím

Zapečené těstoviny s žampiony, špenátem a hovězím

Zapečené těstoviny s žampiony, špenátem a hovězím

500 g penne těstovin
500 g mletého libového hovězího masa
lze nahradit i kuřecím masem nebo šunkou nebo anglickou slaninou
500 g žampionů
300 g čerstvého listového špenátu
5 stroužků česneku
1 velkou cibuli
400 ml smetany
150 g strouhaného Parmazánu
200 g strouhaného Eidamu („cihly“)
olej
špetka mletého muškátového oříšku
sůl a pepř

Zapečené těstoviny s žampiony, špenátem a hovězím 2

Zapečené těstoviny s žampiony, špenátem a hovězím 2

těstoviny uvaříme téměř doměkka, scedíme a dáme do velkého pekáče. Mleté hovězí maso osolíme a opepříme, na trošce oleje zprudka orestujeme a přidáme do pekáče k těstovinám. Pánev jen troku otřeme papírovou utěrkou a dáme do ní trochu oleje, najemno nakrájenou cibuli, kterou zesklovatíme. Pak přidáme očištěné, nakrájené žampiony, najemno nasekaný česnek, osolíme a chvilku opékáme. Žampionovou směs také přidáme do pekáče spolu se špenátem (celé listy – nemusíme krájet) promícháme a dáme přikryté do trouby na 200°C asi na 15 minut a mezitím si připravíme smetanovou omáčku: pánev opět trochu otřeme papírovou utěrkou a nalijeme do ní smetanu a přivedeme k varu. Do smetany dáme nastrouhaný Parmazán (150 g) a 50 g strouhaného Eidamu (zbytek necháme na pospání), špetku muškátového oříšku, sůl a pepř a za stálého míchání vaříme dokud omáčka není hladká (asi 5-10 minut). Vyndáme pekáč z trouby, na těstoviny nalijeme smetanovo-sýrovou omáčku, posypeme zbytkem strouhaného Eidamu (150 g) a nepřikryté zapékáme asi 20 minut.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Zapečené těstoviny s žampiony, špenátem a hovězím

Andrea P.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hlavní jídla a jeho autorem je Andrea Paskerová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.