500 g hladké mouky
1 vejce
40 g droždí
200 ml mléka
trochu vody (asi 100 ml)
50 g rozpuštěného másla
1 lžíci cukru
1 lžíci soli
Na posypání různá semínka (mák, slunečnicová semínka atd.)
1 syrové vejce na potření
Postup:
Do hrníčku nalijeme trochu vlažného mléka, dáme špetku soli, cukru, droždí a necháme kvásek vzejít.
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, zbytek mléka, změklé máslo, vykynutý kvásek a spojíme těsto. Podle potřeby přidáváme vodu, aby těsto bylo vláčné. Vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Na vál si nasypeme mouku, dáme vykynuté těsto, vyválíme na silnější plát a vykrajujeme skleničkou kolečka. Pomocí kulatého tvořítka odstraníme střed. Bagely přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a ještě chvilku necháme vykynout. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Přeji dobrou chuť! ..Reny
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Bagely
Recipe in English for our international fans: BAGELS