Čalamáda

Čalamáda

Čalamáda

1 zavařovací hrnec = 15 velkých sklenic

3 kg zelí
1 kg paprik (červené, bílé, zelené nebo mix)
½ kg mrkve
½ kg cibule
2 salátové okurky
Můžeme přidat i feferonky
Dále slunečnicový olej a nálev – viz níže

Čalamáda – před naplněním do sklenic

Čalamáda – před naplněním do sklenic

Zelí nakrouháme najemno, papriky zbavíme stopky a semínek a nakrájíme na malé nudličky, očištěnou mrkev nastrouháme na hrubším struhadle, cibuli nakrájíme najemno a salátové okurky na tenká kolečka. Vše smícháme a naplníme do čistých sklenic. Do každé přidáme lžíci oleje, zalijeme přecezeným nálevem, otřeme okraje sklenice mokrým hadříkem, zavíčkujeme a sterilizujeme na 90°C 30 minut.

Nálev (stejný používám i na okurky):
4 l vody
1 l octa
400 g krupicového cukru
100 g soli
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
30 g hořčičných semínek
5 bobkových listů
– vaříme 15 minut

Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Čalamáda

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 2 Average: 5]