Korpus na 2 dorty:
12 vajec
14 lžic cukru krupice
14 lžic polohrubé mouky
6 lžic oleje
1 prášek do pečiva
14 lžic mletých lískových oříšků
Nejprve si vyšleháme bílky s cukrem dotuha. Do sněhu zašleháme žloutky a olej. Na závěr přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a oříšky. Rozdělíme do dvou forem (na dvoupatrový průměr 30 a 26), které předem vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C dorůžova. Během pečení neotvíráme troubu! Necháme vychladit ve formě, vyklopíme a prořízneme. Naplníme a zdobíme krémem.
Kávový krém:
50 g másla
80 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
Máslo rozpustíme v kastrůlku, odstavíme z plotny a přimícháme mouku a cukr. Vrátíme na plotnu a mícháme dokud se vše nespojí v hutnou hmotu. Pak přilijeme 250 ml silné kávy (1-2 lžíce instantní kávy) a uvaříme hustou kaši, kterou necháme za občasného zamíchání vychladnout.
Dále si v míse vyšleháme 250 g másla s moučkovým cukrem (cca 80 g) a postupně po lžících přidáváme vychlazenou kaši. Šleháme do hladkého krému.
Čokoládový krém:
(udělala jsem 1 a ½ dávky, ale nemusí být 😉 )
250 g změklého másla
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce kakaa
100 g hořké čokolády (nad párou rozehřejeme a vychladíme!)
– vyšleháme nejprve máslo s cukrem a kakaem, pak přidáme čokoládu. Pokud je krém hodně měkký, necháme před zdobením chvilku v lednici ztuhnout
Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Velký oříškový dort s kávovým a čokoládovým krémem