4 hrnečky pšeničné hladké mouky (může být celozrnná)
1 hrneček vody
…množství mouky a vody je orientační – přidává se podle potřeby
1-2 lžičky soli
50 g másla na potření
Z mouky, vody a soli zaděláme tuhé těsto, které propracováváme 5-10 minut a různě překládáme. Rozdělíme na malé kousky a malým válečkem (váleček na koláče – do jedné ruky) vyválíme tenké placky. Na suché pánvi nebo přímo na plotýnce (je to lepší 😉 ) opékáme z obou stran na nižším stupni teploty několikrát – z jedné strany chviličku – jen osušit, pak z druhé stran to samé, pak otočíme a necháme už déle opékat – dokud se netvoří bubliny, které pomocí obracečky trochu zmáčkneme a opět otočíme. Postup opakujeme dokud nejsou opečené – dokud nemají hnědé „skvrny“. Po upečení trochu potřeme rozehřátým máslem.