1,5 kg mrkve
Kousek čerstvého zázvoru (ve velikosti malého vajíčka, nebo jak kdo má rád)
100 g másla
1 lžičku směsi koření „Indické kari“
1 lžičku směsi koření „Garam masala“
Špetka bílého pepře
Sůl cca 1-2 lžičky
Malý kelímek zakysené smety + 50 ml mléka
Očištěnou mrkev a zázvor nakrájíme (nastrouháme) na malé nudličky.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mrkev, zázvor, sůl, koření a dusíme doměkka. Pak přidáme zakysanou smetanu smíchanou s mlékem. Provaříme a podáváme.
Ideální příloha je rýže Basmati, Indické placky nebo jen pečivo
Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Dušená mrkev na Indický způsob
Indické placky
4 hrnečky pšeničné hladké mouky (může být celozrnná)
1 hrneček vody
…množství mouky a vody je orientační – přidává se podle potřeby
1-2 lžičky soli
50 g másla na potření
Z mouky, vody a soli zaděláme tuhé těsto, které propracováváme 5-10 minut a různě překládáme. Rozdělíme na malé kousky a malým válečkem (váleček na koláče – do jedné ruky) vyválíme tenké placky. Na suché pánvi nebo přímo na plotýnce (je to lepší 😉 ) opékáme z obou stran na nižším stupni teploty několikrát – z jedné strany chviličku – jen osušit, pak z druhé stran to samé, pak otočíme a necháme už déle opékat – dokud se netvoří bubliny, které pomocí obracečky trochu zmáčkneme a opět otočíme. Postup opakujeme dokud nejsou opečené – dokud nemají hnědé „skvrny“. Po upečení trochu potřeme rozehřátým máslem.