Dušená mrkev na Indický způsob

Dušená mrkev na Indický způsob

Dušená mrkev na Indický způsob

1,5 kg mrkve
Kousek čerstvého zázvoru (ve velikosti malého vajíčka, nebo jak kdo má rád)
100 g másla
1 lžičku směsi koření „Indické kari“
1 lžičku směsi koření „Garam masala“
Špetka bílého pepře
Sůl cca 1-2 lžičky
Malý kelímek zakysené smety + 50 ml mléka

Očištěnou mrkev a zázvor nakrájíme (nastrouháme) na malé nudličky.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mrkev, zázvor, sůl, koření a dusíme doměkka. Pak přidáme zakysanou smetanu smíchanou s mlékem. Provaříme a podáváme.
Ideální příloha je rýže Basmati, Indické placky nebo jen pečivo

Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Dušená mrkev na Indický způsob

Indické placky

Indické placky

Indické placky

4 hrnečky pšeničné hladké mouky (může být celozrnná)
1 hrneček vody
…množství mouky a vody je orientační – přidává se podle potřeby
1-2 lžičky soli
50 g másla na potření

Z mouky, vody a soli zaděláme tuhé těsto, které propracováváme 5-10 minut a různě překládáme. Rozdělíme na malé kousky a malým válečkem (váleček na koláče – do jedné ruky) vyválíme tenké placky. Na suché pánvi nebo přímo na plotýnce (je to lepší 😉 ) opékáme z obou stran na nižším stupni teploty několikrát – z jedné strany chviličku – jen osušit, pak z druhé stran to samé, pak otočíme a necháme už déle opékat – dokud se netvoří bubliny, které pomocí obracečky trochu zmáčkneme a opět otočíme. Postup opakujeme dokud nejsou opečené – dokud nemají hnědé „skvrny“. Po upečení trochu potřeme rozehřátým máslem.