…opět něco ze slovenské kuchyně 😉
(bramborové halušky s kyselým zelím a uzenou slaninou)
Nejprve si připravíme zelí:
1 cibule
Sádlo nebo olej
1 kg kyselého zelí
Najemno nakrájenou cibuli zpěníme, přidáme zelí, které můžeme propláchnout vodou, aby nebylo moc kyselé, trošku podlijeme vodou a dusíme asi 1 hod.
Mezitím si uděláme strapačky
Strapačky:
1kg najemno nastrouhaných brambor
300 – 400g hladké mouky (dle potřeby)
2 vejce
Sůl – asi 2 lžičky
Suroviny smícháme a vytvoříme těsto, které z prkénka nožem odkrajujeme, nebo přes síto na halušky protlačíme do vařící osolené vody. Hotové halušky vyndáme cedníkem můžeme propláchnout vodou a nebo ihned promastíme (já je proplachuji).
Uzenou slaninu asi 500 g (Anglickou slaninu nebo uzený bůček) nakrájíme na malé kostičky a opečme na pánvi.
Strapačky, zelí i slaninu smícháme dohromady a můžeme zapéct v troubě nebo po částech na pánvi.
Podáváme posypané dozlatova osmaženou cibulkou a s dobře vychlazeným pivem
…je to pracnější jídlo, ale výsledek stojí za to!!!
Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Strapačky s kyslou kapustou a údenou slaninou