Těsto:
160 g hořké čokolády min 50%
160 g hladké mouky
160 g másla
Špetku soli
80 g moučkového cukru
80 g krupicového cukru
6 vajec
Dále:
1 sklenku meruňkové marmelády + rum (dle chuti a tuhosti marmelády)
Na polevu: 100 ml smetany na šlehání + 200 g hořké čokolády – rozehřát nad párou
Nad párou nebo ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a necháme za občasného zamíchání vychladit – nesmí, ale ztuhnout!. Vyšleháme máslo s moučkový cukrem a postupně přidáme 6 žloutků. Vyšleháme do pěny a postupně zašleháme zchladlou rozpuštěnou čokoládu.
Z bílků, špetky soli a krupicového cukru si vyšleháme tuhý sníh a přidáme k čokoládovo-žloutkové hmotě a smícháme opatrně dohromady. Na závěr přidáme mouku a opatrně promícháme.
Těsto nalijeme do předem vymazané a mouku vysypané dortové formy (průměr 20-24 cm) a pečeme na 170°C asi 45 minut.
Vychlazený dort 1x – 2x rozřízneme a promažeme meruňkovou marmeládou s rumem.
Marmeládou potřeme i celý povrch dortu a necháme zaschnout. Potom polijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou. Necháme v chladu uležet.
Podáváme se šlehačkou.
Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Domácí Sacher dort