(z jedné dávky těsta)
100 g moučkového cukru
1 vejce
500 g polohrubé mouky
2,5 dl mléka
70 g másla
cukr na posypání
KVÁSEK
30 g droždí
5 g moučkového cukru
1 dl mléka
MAKOVÁ NÁPLŇ
300 g máku
voda
70 g moučkového cukru
mandlová příchuť do pečiva nebo rum
30 g másla
50 g hrozinek
2 bílky
Mák umeleme, přidáme cukr, mandlovou příchuť, máslo, hrozinky a nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
OŘECHOVÁ NÁPLŇ
200 g cukru
3 dl vody
400 g ořechů
citrónová nebo pomerančová kůra
půl balíčku vanilkového cukru
Cukr povaříme s vodou, přidáme mleté ořechy, ochutíme nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůrou a vanilkovým cukrem, dobře promícháme a podle potřeby ještě rozředíme teplou vodou.
Postup:
Z droždí, cukru a teplého mléka připravíme kvásek, který necháme vykynout. Vejce umícháme s cukrem, přidáme mouku, vykynutý kvásek, teplé mléko a
vypracujeme. Když se všechno spojí, pomalu přidáme rozpuštěné máslo, znovu vypracujeme a dáme kynout na teplé místo. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly,
které vyválíme do tvaru obdélníku, rovnoměrně na ně natřeme náplň, svineme, vložíme do vymaštěných podlouhlých forem a necháme ještě kynout. Když těsto
zdvojnásobí svůj objem, vložíme ho do dobře vyhřáté trouby a pečeme 45 minut. Ještě teplé záviny vyklopíme z forem a posypeme cukrem.
Přeji dobrou chuť! ..Reny 🙂
Recipe in English for our international fans: https://reny-cookbook.com/recipe/nut-roll-poppy-seed-roll/
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: MAKOVNÍK A OŘECHOVNÍK
Podobné recepty: Štrůdl