těsto:
300 g hladké mouky
½ kostky droždí
120 ml mléka
50 g moučkového cukru
50 g rozpuštěného másla
špetka soli
1 žloutek
náplň:
50 g másla
100 g moučkového cukru
2 lžíce citrónové šťávy
200 g mletých mandlí
100 ml mléka
poleva:
100 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
2 lžíce vody
na posypání:
50 g mandlových lupínků
1 lžíce másla
1 lžíce krystalového cukru
těsto zpracujeme jako jiné kynuté těsto a necháme na teplém místě vykynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravíme náplň: Rozpustíme máslo, do kterého přidáme cukr, mandle, mléko, citrónovou šťávu a krátce podusíme.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme vychlazenou náplní, ale necháme 2 cm okraj bez náplně. Stočíme do rolády a na plechu s pečícím papírem stočíme do věnce. Nožem nařízneme okraje tak, aby byla vidět náplň. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 min. kynout. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 40 min. Vyšleháme cukr s vodou a rumem a potřeme upečený horký věnec. Na pánvi upražíme na másle mandlové lupínky s krystalovým cukrem a touto směsí posypeme potřený věnec. Necháme vychladit.
Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Mandlový vánoční věnec