Staročeské zázvorky

Staročeské zázvorky

Staročeské zázvorky

420g moučkového cukru
3 celá vejce + 3 žloutky
8g mletého zázvoru (čerstvý nebo sušený cca 2 malé lžičky)
1 lžičku sušené citrónové kůry
420g mouky (polovina hrubé + polovina hladké)
1/2 lžičku amonia (nahradila jsem jedlou sodou a práškem do pečiva)

V míse třeme cukr, zázvor, cit.kůru, vejce a žloutky tak dlouho, až vše zhoustne. Poté přidáme mouku s amoniem. Umícháme v těsto. Potom těsto vyválíme na 3/4cm plát a vykrajujeme zázvorkovou formičkou cukroví. Poklademe je na pečícím papírem vyložené plechy a necháme je vzduchem usušit minimálně 3 hodiny.

Pak je v troubě vyhřáté na 150°C upečeme. Zázvorky nesmí být moc upečené, jenom zespodu nafouklé. Mají mít bílou barvu. Nejlépe se pozná, je-li zázvorka upečená, když jednu zdvihneme a podíváme se na spodek. Zázvorka drží pohromadě a je zespodu skoro nepoznatelně narůžovělá.

Uskladňujeme ve vlhku a chladnu. Zázvorky jsou výborné nejenom k čaji, ale také k vínu.

K receptu se můžete vyjádřit na naší FB stránce: Staročeské zázvorky

Napsat komentář