Domácí lučina s domácím chlebem

Chléb jsem sem již vkládala, ale recept samozřejmě znovu dám.

3 hrnky hladké mouky

Lučina na chlebíku

Lučina na chlebíku

1 lžička sušeného droždí
1,5 lžička soli
1 lžička drceného kmínu
1,5 hrnku teplé vody

Suché věci nasypeme do mísy a zamícháme. Poté přidáme teplou vodu a jen těsto promícháme. Pak se těsto přikryje utěrkou a nechá se 8-12h kynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a roztáhneme do placky a ještě necháme dalších 15min. kynout. Pak se předehřeje trouba na 230°C a další půl h se nechá kynout. No a pak se těsto vloží do zapékací mísy, kterou jsme si nechali nahřívat tu poslední půlhodinku. Můžeme zase posypat kmínem… Peče se 30min s víkem a nakonec ještě 15min odklopené. Je dobré těsto zadělat buď večer přes noc a ráno péct a nebo o víkendu ráno zadělat a večer upéct. Trvá to dlouho, ale našeho času je tam třeba opravdu jen pár minut :-). Já jsem do těsta ještě přidala osmahlou cibulku.

Lučina:
2 velké Choceňské jogurty (můžeme použít Hollandia jogurty)
1x 33% smetanu ke šlehání

Společně smícháme, smetanu nevyšleháváme! Dáme do sítka, do kterého dáme utěrku, přes kterou odejde přebytečná voda. Necháme takto přes noc.
Pak vyklopíme do mísy, osolíme a přidáme bylinky, jaké chceme. Já použila pažitku a petržel. Můžeme dát česnek, libeček…co nás napadne a chutná nám.

Tak Vám přeji dobrou chuť, my si opravdu pochutnali, Markéta

 

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také v diskuzi na našich FB stránkách: Domácí lučina s domácím chlebem