500 g hladké mouky
½ lžičky soli
1 vanilkový pudinkový prášek
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru
2 žloutky
200 ml oleje
200 – 250 ml vlažného mléka
42 g droždí
Na náplň 300 g hustých povidel
Dále cca ½ kg nakrájených švestek (použila jsem blumy) a drobenku (kousek změklého másla + polohrubou mouku + krupicový cukr)
Vejce na potření
Nejprve si připravíme kvásek: do poloviny mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, zamícháme, přikryjeme a necháme kynout 15-20 minut.
Mezitím si připravíme ostatní suroviny.
Smícháme suché suroviny – mouku, sůl, zbytek cukru, pudinkový prášek a vanilkový cukr. Do této směsi přidáme zbytek surovin (žloutky, olej a zbytek vlažného mléka) a vykynutý kvásek a uhněteme vláčné těsto, které ihned bez kynutí rozdělíme na půl. Z každé půlky vyválíme plát cca 30x40cm a nakrájíme na 20 čtverečků. Kraj potřeme bílkem, do středu dáme trochu povidel a zabalíme jako kulatou buchtičku. Spojem dolů dáme na plech vyloženým pečícím papírem, prstem vytlačíme důlek (pozor, aby se těsto neprotrhlo!), okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme švestkami, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 15 minut.
Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Plněné koláčky se švestkami