Těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
1 žloutek
4 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň:
hruškový kompot a nebo 6 hrušek (žádoucí složky v nálevu- skořice, hřebíček, badian, šťáva z citrónu )
100 g cukru
200 g másla
100 g mletých ořechů nebo mandlí
Nejdříve uděláme těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout přiblizně 20 minut.
Zapékací kulatou mísu (na páj) vymažeme máslem. Cukr nasypeme na pánev a necháme zkaramelizovat, aby měl hnědou barvu. Následně v malých dávkách
přidáváme roztavené teplé máslo. Mícháme až se vše spojí. Karamelovou hmotu pak nalijeme na dno zapékací mísy a po celé ploše rozložíme rozpůlené hrušky kulatou částí dolů. Povrch hrušek posypeme ořechy nebo mandlemi. Z těsta vyválíme plát
o ploše a tvaru větší než je plocha mísy. Položíme na povrch a po stranách vtlačíme do formy. Těsto potřeme bílkem a propícháme. Pečeme při 160 st.C. asi cca 50 minut. Po upečení položíme mísu s koláčem na mokrou utěrku a asi po 5 minutách pomocí talíře překlopíme a necháme vystydnout.
Přeji dobrou chuť! ..Reny
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: PŘEKLOPENÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ